ÖSSZEADTUK fecskéinknek az otthonteremtésre - Most rajtunk a sor!

Örömteli hír számunkra, hogy 74 nap alatt 54 támogató átlagosan 4644 Ft-os hozzájárulásával tudtuk összegyűjteni a célul kitűzött 250.000 Ft-ot, amit parti fecske és gyurgyalag élőhelyek felújítására és kialakítására terveztünk fordítani.


A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány) szervezésében indult gyűjtésen a parti fecske és a gyurgyalag számára lakóhelyül szolgáló elerodálódott partfalak függőlegessé tételére, a falak környékének rendbehozatalára gyűjtöttünk. A gyűjtés sikeres volt, és a beérkezett pénzekből mielőtt madaraink hazaérkeznének, megkezdjük a munkálatokat.

Ezúton számolunk be, miként alakul a partifecskék számára indított „otthonteremtési” program, valamint miként lehet az önkéntes munkában részt venni.


Partifecske a partfalon (Fotó: Reviczky Zsolt)

Előzetes kalkulációink és szakmai munkatársainkkal történt konzultáció alapján az összegyűlt pénzösszegből Tápió vidékén, 4 helyszínen végzünk partfal felújítási munkálatokat:

1.      Bénye:
30 méter hosszan, a partfal magassága 7-8 méter. A fal előtt kb. 100 négyzetméteres területet kell megtisztítani a madarak berepülését akadályozó fáktól, bokroktól. Markolóval nem lehet kiigazítani a falat, csak kézzel, mert magas és a leomlott földtől nem tud a gép közel állni. A leomlott föld egy részét viszont munkagéppel kell eltakarítani.

2.      Sülysáp:
3-4 partfal is kialakítható. Az első 15 méter hosszú 5-6méter magas.A második 15 méter hosszú, 3 méter magas. Ezeket géppel fel lehet újítani. A harmadik és a negyedik falon csak kézzel lehet a munkát elvégezni, mert a markoló nem tudja megközelíteni. A partfalak magassága 2-4 méter, hosszúságuk kb. 10 méter.

3.      Tápiógyörgye:
15 méter hosszúságú, 1,5-2 méter magas fal kialakítására alkalmas helyszín, ahová mind a munkagép, mind az emberi segítség elkel. A bokroktól, fáktól és zavaró növényzettől kell megtisztítani a területet.

4.      Kóka:
100 méter hosszúságú, kb. 2 méter magas gépi közreműködésre és kézi erőre is igényt tartó terület. A fal előtti részeken el kell igazítani a madarak berepülését zavaró növényzetet.

Az összegyűlt pénzt a fent leírt helyek élőhellyé alakítására fordítanánk, ami előreláthatólag ekképp fog összeállni:

 • megközelítőleg 12 gépi munkaóra (markológép) – kb. 38%
 • néhány további eszköz beszerzésére (ásólapát, kovácsolt ásó, kovácsolt kapa, metszőolló, védőkesztyű, sitteszsák) – kb. 25%
 • kézi munkagépek üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag és eszközszállítás (láncfűrész, bozótvágó) – kb. 10%
 • védőital a munkában segédkezők részére – kb. 3%
 • egyéb járulékos és a szervezésből, terepfelmérésből adódó költségek – kb. 25%

Önkéntesek egy már megtörtént partfalfelújítás után
Önkéntesek egy már korábban lezajlott partfal felíjítás után (Fotó: MME archívum)
 

A munkavégzések időpontjai:

 1. Bénye – 2014. április 2. szombat- 9-13-ig.
 2. Sülysáp – 2014. április 12. szombat- 9- 14-ig.
 3. Tápiógyörgye – 2014. április 19. szombat- 9- 12-ig.
 4. Kóka – 2014. április 26. szombat- 9- 13-ig.

Megközelítési lehetőségek:

 1. Bénye
  4-es főúton Monor felől, 31-es úton Sülysáp-Úri-Gomba–Bénye.
  Gyülekező: 9:00-kor Bénye- Önkormányzat előtt
   
 2. Sülysáp
  31-es úton
  Gyülekező: 8:30-kor a sülysápi vasútállomásnál
   
 3. Tápiógyörgye
  311-es úton
  Gyülekező: 8:30-kor Szent István tér 1. - Önkormányzat előtt
   
 4. Kóka
  31-es úton, Sülysáp és Tápiószecső felől.
  Gyülekező: 8:00-kor a Kossuth Lajos utcában, a Művelődési Ház parkolójában

A munkálatok megkezdése előtt balesetvédelmi eligazítást tartunk. Megjelenés az időjárásnak és a tereprendezéshez megfelelő ruházatban javasolt.

Jelentkezni és érdeklődni a Tápiói Helyi Csoportunknál, Kertész László programvezetőnél lehet emailben a laszlokertesz1@t-online.hu címen, vagy hétvégén, telefonon a 30/352-2038-as mobil számon.