2014.01.30

Önkénteseket keresünk parlagi sas fészekőrzéshez (2014.04.11.08.01.)!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, együttműködve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal, „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE+ pályázat keretében, önkéntesek bevonásával ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet néhány Különleges Madárvédelmi Területen (SPA) 2014-ben.

Az akció célja kettős. A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, és hazánkban fokozottan védett parlagi sas költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás). Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok szaporodási viselkedésével kapcsolatban.

 

A fészekőrzésről
Az önkéntesek a fészekőrzést olyan távolságból (0,9–1 km) végzik, hogy jelenlétükkel ne zavarják a sasok életét, de értékelhető információkat tudjanak gyűjteni a viselkedésükről. A megfigyeléshez teleszkópot, távcsövet biztosítunk, de saját eszközt is lehet hozni.

Parlagi sas fészekőrzés (Fotó: MME archívum).
Parlagi sas fészekőrzés a sátor bejáratából
(Fotó: MME archívum).

 

Létszám
Az önkéntesek heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, de előnyt élveznek az ennél hosszabb időszakot, azaz több turnust (lásd később) vállaló jelentkezők. Az őrzést minimum 2, maximum 3–4 fő látja el egy-egy helyszínen. Ettől eltérő létszám lehet a Jászságban, ha két fészek őrzése zajlik párhuzamosan. Érdemes baráti társaságot összeszervezni, de az sem baj, ha valaki egyedül érkezik, mert az őrzés ideje alatt bőven van idő összebarátkozni a társunkkal, társainkkal.

 

Szállítás
A programban részvevők számára utazási költségtérítést sajnos nem tudunk biztosítani, de ezt némi ajándékkal próbáljuk pótolni. Az önkéntesek szállítását a találkozási ponttól (vasútállomás, buszpályaudvar) a fészekőrzés helyszínére, majd a turnus letelte, a váltás megérkezése után ide vissza a program munkatársai végzik. A gépkocsival érkezőkkel külön találkozási pontot egyeztetünk.

 

Dokumentumok
Az őrzőkkel önkéntes szerződést kötünk, ami részletesen kitér az elvégzendő feladatokra; a házirendre; a technikai eszközök, sátor és más berendezések használatára; az adatszolgáltatásra, a titoktartásra és a saját felelősség kérdésére. Tanulók részére igazolást biztosítunk, ha oktatási intézményük a fészekőrzésben eltöltött időt elfogadja szakmai gyakorlatnak, vagy ha ez más okból szükséges.

 

Elhelyezés, étkezés
Az alaptábor nomád jellegű, amihez sátrat, szivacsot; kerékpárt; gáztűzhelyet, edényeket, tányérokat, evőeszközöket biztosítunk. Tisztálkodáshoz marmonkanna, tábori zuhany rendelkezésre áll, továbbá tábori WC is van. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Saját sátor használatára is van lehetőség.

Étkezési alapellátást biztosítunk, de extra dolgokat érdemes magatokkal hozni. Ahol megoldható ételfutáros meleg ételt biztosítunk heti öt alkalommal. Szükség esetén a közeli faluban, városban utánpótlás beszerezhető, erre szolgál a kerékpár, de mi is tudunk alkalmanként segíteni.

 

Napi munkarend
Az őrzést hajnaltól estig kell végezni, két órás váltásokban, vagy ettől eltérően, de közös akarat mellett. Legalább egy fő mindig ügyeletben van, a többi pihenhet, tanulhat vagy elmehet kerékpárral bevásárolni stb.

 

Őrzési helyszínek és kapcsolódó találkozási pontok

 • Jászsági SPA (HUHN10005) – Jászberény
 • Hevesi-sík SPA (HUBN10004) – Füzesabony vagy Kál
 • Dévaványai-sík SPA (HUKM10003) – Kisújszállás vagy Gyomaendrőd

A felsorolási sorrend egyben a helyszínek feltöltési sorrendjét is jelzi. Az őrzés folyamatosságának fenntartása érdekében az esetleges átcsoportosításokról természetesen egyeztetünk az önkéntesekkel.

Fészekőrzési turnusok, időpontok

  1. 04.11–18.
  2. 04.18–25.
  3. 04.25–05.02.
  4. 05.02–09.
  5. 05.09–16.
  6. 05.16–23.
  7. 05.23–30.
  8. 05.30–06.06.
  9. 06.06–13.
  10. 06.13–20.
  11. 06.20–27.
  12. 06.27–07.04.
  13. 07.04–11.
  14. 07.11–18.
  15. 07.18–25.
  16. 07.25–08.01.

   

  Jelentkezés
  Jelentkezni e-mailben, a fater.imre@mme.hu címen: a kiválasztott madárvédelmi terület, a turnus(ok), az elérhetőségek (név, e-mail, telefon) megadásával lehet.

  A terület kiválasztásánál kérjük, hogy a feltöltési sorrendet is vegyétek figyelembe, de természetesen a lakóhely közelsége is egy szempont.

  A jelentkezésről visszaigazolást küldünk, és a turnus előtt telefonon egyeztetünk.

   

  További információ
  Fatér Imre: fater.imre@mme.hu, tel.: 30/445-6856

   

  Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az Európai
  Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).

  A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros Nemzeti
  Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az Országos Magyar Vadászkamara,
  a Fővárosi és a Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
  Természetfilm.hu Egyesület.

  www.parlagisas.hu

   

  1% az MME támogatására - www.mme.hu 1% az MME támogatási nyilatkozat - www.mme.hu

  Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
  segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

  A rendelkezéshez szükséges adószámot és
  tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

  letöltheti
  itt >>

  Köszönjük!

   

  MME adhat vonal: 13600/40

  Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
  Köszönjük!

   

  Fatér Imre
  parlagisas-védelmi
  asszisztens