Nyaktekercs odúkihelyezés a Vértesben

A Harkályvédelmi Szakosztály nemrégiben megalakult Nyaktekercs Munkacsoportja az MME Ifjúsági Tagozatának néhány tagjával egy nyaktekercs mintaterületet alakított ki Szár külterületén, annak helyi jelentőségű védett területein a Vértes-hegységben.

Március 12-én szombaton reggel indultunk Budapestről a Déli pályaudvarról Szárra. Amint beértünk az állomásra Horváth-Mühlhauser Gábor és Klébert Antal, a Nyaktekercs Munkacsoport koordinátora, aki egyben a térség természetvédelmi őre is, vártak minket. Már a munka kezdete előtt megtapasztalhattuk Anti vendégszeretetét, egy fatálas reggelivel várt minket. Elfogyasztottuk a finom falatokat, közben átbeszéltük a napi teendőket.


Fotó: Horváth-Mühlhauser Gábor

Reggeli után Anti kertjében néztünk körül, megmutatta az odúit, mesélt a költésekről és a nyaktekercseknek megfelelő odúk készítéséről, továbbá ezek kihelyezéséről. Elmondta, hogy a nyaktekercs az egyetlen olyan hazai harkályfaj, ami nem készít odút magának, hanem természetes vagy más harkályfajok által vésett odúkban költ. Vannak olyan élőhelyek, amik ugyan alkalmasak lennének a faj számára (új telepítésű szőlők, gyümölcsösök, fás legelők), de költőodúk hiányában a nyaktekercs nem tud megtelepedni. Mesterséges odúk kihelyezésével ezeket az élőhelyeket is alkalmassá tudjuk tenni a nyaktekercsek számára.


Fotó: Horváth-Mühlhauser Gábor
 


Fotó: Sztrehárszki Lili

A rövid bevezető után elindultunk az első odú kihelyezésének helyszínéhez. Megtanultuk hogyan kell felfúrni az odú tartólécét, beletettünk két marék faforgácsot, ezzel ideálisabbá téve az új „otthont” leendő tulajdonosaik számára, mivel a nyaktekercsek nem hordanak fészekanyagot az odúba. Közösen kiválasztottuk a legmegfelelőbb fát, amelyre felfúrtuk az odút.


Fotó: Sztrehárszki Lili
 


Fotó: Molnár Petra

Összesen tíz odú került ki az új mintaterületre ezen a napon. Mindegyiknél megfigyelhettük a nyaktekercseknek ideális élőhelyeket és megismerhettük a faj odúfoglalási szempontjait is. Az egyik odúhoz egy vadkamerát is felhelyeztünk, hogy nyomon tudjuk követni az odú körülötti történéseket, mozgásokat. Gerard Gormantól, a Harkályvédelmi Szakosztály elnökétől sokat tanulhattunk a nyaktekercs biológiájáról, viselkedéséről és a faj megőrzéséről.


Fotó: Molnár Petra
 


Fotó: Horváth-Mühlhauser Gábor
 


Fotó: Horváth-Mühlhauser Gábor

Természetesen nem csak az odúkra figyeltünk a munka során, minden, a szemünk sarkában észlelt mozgásra felkaptuk a fejünket, aktívan madarásztunk. Láttunk kékes rétihéját, karvalyt, nagy őrgébicset és még jó pár fajt.

Az utolsó odú felhelyezése után visszamentünk ismét Antiékhoz, a „bázisra”. A bőséges reggeli csak a kezdete volt Anti vendégszeretetének, amint megérkeztünk, már készítette is elő a vaddisznó pörköltet. A fenséges ebédet követően összegeztük ezt a tartalmas, jó hangulatú napot, amely végig arról szólt, ami számunkra igazán fontos: madarakról és természetvédelemről.

Sztrehárszki Lili

A program vezetői: Klébert Antal, Gerard Gorman

A program résztvevői: Tóth Péter (polgári természetőr), Horváth-Mühlhauser Gábor, Arnóth Júlia, Belovai Annamária, Gara Patrícia, Hugyecz Mátyás, Molnár Petra, Radnai Míra, Sztrehárszki Lili