2005.11.08

Mennyiség helyett minőség

A hétvégén volt a 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó, amin 60 gyűrűző kollégánk vett részt. A találkozón elhangzott, hogy a mennyiségi helyett minőségi szemléletre lenne szükség.

A 3. Országos Gyűrűzőtalálkozó fő vezérszála a gyűrűzők mennyiségi szemléletének a minőség irányába történő formálása volt. Elhangzott, hogy a mostani gyűrűzési aktivitás növelésének nincs sok értelme. Ebből a szempontból az utóbbi évek külföldi akciói sokkal hatékonyabban hozzájárultak a külföldi vonatkozású adatok növeléséhez. Tehát a jelenlegi aktivitás megtartása mellett érdemes a gyűrűzési tevékenységet célirányos programok keretében folytatni.

Sokan megijedtek, hogy meg fog szűnni az egyéni gyűrűzés. A találkozón elhangzott, hogy ez nincs így, továbbra is lehet projektek keretén kívül gyűrűzni, ez az utóbbi években az éves gyűrűzési aktivitás kevesebb, mint 20%-át tette ki.

A találkozón mindezeken kívül még a CD-ről (magnó, mp3 stb.) lejátszott "hívóhangozás"-ról volt szó, aminek helye van a hazai madárgyűrűzésben, de csak előre tervezett projektek keretében, szigorú feltételekkel.

Fotók a találkozóról