2017.05.05

Megérkeztek a kakukkok

Ha mostanában a természetben járunk, gyakran hallhatunk kakukkszót. Ezek a madarak nemrég érkeztek Afrikából, és most aktívan hallatják hangjukat, melynek segítségével a hím és a tojó könnyedén megtalálja egymást. 

A kakukkok csak egy rövid nyári időszakra tartózkodnak hazánkban, ez alatt az idő alatt azonban a tojó akár 20 tojást is rakhat. A kakukk tojók minden fészekbe csak egy tojást rejtenek. Előfordul, hogy egynél több kakukktojás kerül egy fészekbe, ezek azonban mindig különböző tojóktól származnak. Ilyen esetben az elsőként kikelő kakukkfióka kitúrja másik fajtársát is a gazdamadár fiókáival együtt. 


Kakukktojások (alsó kettő) nádirigó fészekben (Fotó: Moskát Csaba).

Köztudott, hogy a kakukk tojó nagyon jól utánozza az általa választott gazdamadár tojásainak mintázatát, azonban talán kevéssé ismert, hogy a felnőtt kakukk önmaga is az álcázás mestere. Mivel egy nyáron akár 20 gazdamadár  – hazánkban leggyakrabban nádirigó és vörösbegy -   fészkébe is tojásokat kell csempésszen, ezért nem árt egy kis cselt bevetni. 


Kakukk (balra) és karvaly (jobbra) (Forrás: andersonroe.com, koncztibor.blogspot.hu). 

A fenti képen jól látható a hasonlóság a kakukk tojó és a karvaly között. A kistermetű gazdamadarak óvakodnak a karvalytól, hiszen annak gyakran prédájául válnak. A kakukk így a karvaly álca segítségével könnyebben a fészkek közelébe juthat.

Göcző Gabriella