2012.10.01

"Madárvonulás gyerekszemmel" címmel rajzpályázatot hirdet a Kiskunsági NPI


Dravadozás logó

A madárvonulás délalföldi ünnepe, az I. Fehértavi Darvadozás alkalmából hirdet rajpályázatot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A "Madárvonulás gyerekszemmel" című pályázat célja ennek a különlegesen szép természeti jelenségnek az ábrázolása.


Nevezési határidő: 2012. október 15.

A pályázat nyilvános. Óvodás és általános iskolás korú gyerekek nevezhetnek (14 éves korig), bármilyen technikával készített képekkel. Követelmény, hogy a művek témája a madárvonuláshoz kapcsolódjon.

A rajzpályázatról bővebben itt olvashat >>

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi 6 év monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehértavon tartózkodó darvak létszáma november közepén 20-30 000-es létszámmal tetőzik. E rendkívüli természeti látványosság minél szélesebb körű megismertetésére, a természet értékeinek, valamint a természetvédelem fontosságának bemutatására tervezett, fesztivál jellegű ökoturisztikai program az I. Fehértavi Darvadozás, amelyet 2012. november 16. és 17. között rendeznek meg.

Daru (fotó: Orbán Zoltán)
Daru (fotó: Orbán Zoltán)Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!