A látvány-méhecskehotel (-darázsgarázs)

A nem támadékony magányos méhek és darazsak védelmét szolgáló, hagyományos méhecskehotelek (darázsgarázsok) önmagukban is rendkívül érdekes természetvédelmi eszközök. Ha azonban azt is láthatóvá tesszük, hogy mi zajlik a fantasztikus kialakítású bölcsőkben, akkor még elképesztőbb dolgokat láthatunk - ehhez pedig csak néhány üveg kémcsőre van szükségünk!


A támadékony és fájdalmas szúrású, családokban élő darazsak nem tudnak beköltözni ezekbe a szűk járatokba, tehát a méhecskehotel/darázsgarázs nem vonzza oda ezeket!

Ugyanakkor a beköltöző, szelíd, nem támadékony magányos darazsak akár még a méheknél is hasznosabbnak tekinthetőek, mivel a felnőttek alapvetően beporzók, míg a lárváik számára vadásznak (pl. hernyókat gyűjtenek).

 

MIT LÁTHATUNK ITT?

A méhecskehotelek (régebbi nevükön darázsgarázsok) lakói a magányos méhek és darazsak közül kerülnek ki. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni.

[Mi a különbség a méhecske hotel és a darázsgarázs között? Gyakorlatilag semmi. Az eszköz a több mint tíz évvel ezelőtti bemutatásakor kapta a szándékosan figyelemfelhívó darázsgarázs nevet, mert magyar nyelven a méhgarázs kimondva könnyen érthető mélygarázsnak, ami felesleges félreértésekhez vezethetett volna. Időközben megszületett a méhecske hotel elnevezés, ami szakmailag azért pontosabb megnevezés, mert ezekbe - a természetes földfali költőhelyekhez hasonlóan – főleg méhek (ezen belül is az Osmia nembe tartozó kőműves méhek) képviselői költöznek be.]

A látvány-méhecskehotel annyiban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a rovarok itt olyan üveg kémcsövekbe költözhetnek be, melyek betekintést kínálnak az egyébként nem látható bölcsőkamrák világába.


Látvány-méhecskehotel 2016. április 27-én a felhalmozott táplálékra
ragasztott petével, …


… 2016. augusztus 8-án a bebábozódás előtt álló nagy lárvával, ...


... 2016. augusztus 22-én immáron bebábozódva, ...


... végül több mint fél évvel később, 2017. március 15-én, amint a frissen kikelt méh
éppen átrágja magát a lárvabölcsőt lezáró első sárdugón
(Fotók: Orbán Zoltán).


A látvány-méhecskehotel egy éve (Videó: Orbán Zoltán)

 

Amint arról az alábbiakban olvasni lehet majd, az eszköznek több változata is van. Ezek közül talán a leglátványosabb az az MME web boltjában beszerezhető látványméhecskehotel-dobozka, amiben öt kémcső várja a lakókat.


Magányos méh lárvái látványméhecskehotel-dobozban 2016. május 4-én, ...


... majd a frissen kikelt méhek 2017. március 15-én. 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Az egyik ilyen dobozka kémcsőbölcsőjébe egy szabóméhfaj költözött be, ahol eddig
rejtett munkájának eredményét a maga teljes valójában csodálhatjuk meg.
3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A méheknek ez a legnépesebb csoportja arról ismert, hogy föld alatti járatokba, fali résekbe épülő lárvabölcsőjét pontos méretre szabott levéldarabokból készíti. Az akár arasznyi, a bejárat felé szűkülő építményben minden levéldarabnak a beépítés helyétől függően pontos mérete és alakja van. Már önmagában ezeknek a levéldaraboknak a mérnöki pontosságú kivágása is elképesztő teljesítmény (amihez mi, emberek számítógép-vezérelt vágógépeket használunk manapság). A nehézségeknek azonban ezzel még nincs vége, hiszen ezeket a darabokat, melyek mérete gyakran a rovarénak megfelelő, el is kell szállítani. Ehhez a méh a levéldarabot erős lábaival ívben meghajlítja, majd a teste alatt tartva elrepül a járathoz. Itt már "csak" be kell szuszakolnia magát a szűk járaton (ami alkalmanként be is omlik, amit ilyenkor ki kell takarítani), és máris jöhet a legfontosabb munka – a lárvabölcső újabb elemének beépítése.


Nézzük meg, miként is zajlik mindez a valóságban – lejátszáskor a minőséget
érdemes HD-ra állítani (Videó: Orbán Zoltán).


Szabóméh rágásnyoma – 5 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A magányos darazsaknál az elv hasonló, mint a magányos méheknél – a rovarok tartalék táplálékot hordanak a hosszú, csőszerű kamrákba, majd erre petéznek. A kikelő lárvák a felhalmozott élelem elfogyasztását követően bebábozódnak, majd kikelve elhagyják a menedéket. A különbség annyi, hogy a méhek virágport és nektárt, a darazsak bénító szúrással mozgásképtelenné tett, kifejlett ízeltlábúakat vagy hernyókat halmoznak fel. A kifejlett darazsak a lárvákkal ellentétben általában virágport és nektárt fogyasztanak, így a beporzásban is részt vesznek.


Ez a körülbelül 1,5 cm-es kaparódarázs egy Amerikából érkezett idegenhonos faj, a
mexikói fűdarázs (Isodontia mexicana) egyik példánya, a – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)


Az állat magyar "fűdarázs" és angol "fűhordó darázs" (Grass-carrying Wasp) elnevezése egyből értelmet nyer a látvány-méhecskehotelben, ami bepillantást enged a bölcsők belsejébe.


A mexikói fűdarázs elsősorban tücskökre vadászik. Ez a példány csak pirregő
tücsköket hordott
a bölcsőkamrákba, egybe-egybe akár féltucatnyinál is
többet (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az alábbi képek tanulsága szerint ennek a fajnak sokkal gyorsabb a fejlődése, mint a magányos méheké. A két felvétel között eltelt 10 nap alatt a petékből kikeltek a lárvák, melyek hossza ennyi idő alatt közel egy centimétert is elérte.


A felvétel külön érdekessége, hogy a felhalmozott táplálékból nem csak a fűdarázs,
hanem egy parazita légyfaj utódai is táplálkoznak. Ezek a milliméteres legyek
folyamatosan és nagy számban látogatták a bölcsőket, miközben a
darázs vadászni volt – ekkor helyezhették el a petéiket
(Videó: Orbán Zoltán).

 

A biztonságot nyújtó járatok nem csak a várt magányos méheket és darazsakat vonzzák, alkalmilag más ízeltlábúak, például pókok és hangyák is megtelepednek ezekben.


A látvány-méhecskehotelbe költöző pókok ilyen hálófalakkal zárják le a járatot.
4 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Ez a kis hangyakolónia ebben a látványméhecskehotel-dobozkában gond nélkül
átvészelte 2016/2017 harminc éve nem látott fagyokat hozó telét is – 3 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?

Ahhoz, hogy a rovarok elfoglalják ezeket a költőhelyeket, biztosítani kell számukra a kellő rejtettséget – azaz a kémcsöveket be kell süllyesztenünk valamilyen erre alkalmas anyagba. Az alábbiakban ezek közül ismerünk meg néhány megoldási lehetőséget.


A dolog lényege a laboratóriumokban használatos, peremes üveg kémcső. A mellette
látható, drótból készült "bigyók" már a méhecskehotel-használat kisegítő
megoldását jelentik – 6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A méhecske-hotelek egyik fontos jellemzője, hogy a rovarokat vendégül látó járatok, furatok 3-20 mm között többféle átmérőjűek. A kémcsövekhez beszerezhetőek dugók (vagy ez is benne van az árban), amibe lyukat fúrva szabályozhatjuk a bejárati nyílás méretét. A gyakorlatban legjobban bevált 8 mm átmérőjű furat még éppen elfér a dugóban, a vékonyabbakkal viszont könnyebb dolgunk van.


A morzsolódó anyagú parafa dugót egy ilyen hasadt farönkbe szorítva, könnyű
akkumulátoros fúróval lehet satu nélkül a legegyszerűbben kifúrni
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a kémcsövek beszerezhetőségét és árát. A képeken látott, parafa dugós kémcsöveket (ára dugóval együtt bruttó 150 Ft 2016-ban) ebben a fővárosi üzletben lehet megvásárolni vagy megrendelni, de ha a "kémcső" keresőszóval megguglizzuk a kérdést, akkor számos beszerzési forrást találunk, ahonnan postai szállítással is rendelhetünk.

 

Tűzifa kugliba

A legjobb méhecske hotel alapanyag az egész (nem hasított) tűzifa kugli. Ennek lapjába vagy oldalába mélyítsünk a kémcső teljes hosszának megfelelő mélységű lyukat. Ehhez barkácsboltban szerezhetünk be hosszú szárú gerendafúrót (ennek ára valamivel 2.000 Ft alatt van 2016-ban). Fontos, hogy ne pont a kémcső vastagságának megfelelő furatot készítsünk, mert ha a fa nedvesség hatására megduzzad vagy télen a fagyban összehúzódik, akkor a vékony falú kémcső a szűkülő lyukban eltörik.


A cikkben bemutatott, 16 mm átmérőjű kémcsövek számára 18 mm vastag
gerendafúróval készültek a lyukak – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán). 

 

Több állatcsoport érintő kedvező hatása miatt az egyik legjobb méhecskehotel-létesítési hely a természetvédelmi farakás. Ennek változatos méretű rönkjeibe rengeteg méhbölcső-furat készíthető, amik között a kémcsőből készült látvány-méhecskehotelek is elférnek.


Látványméhecskehotel-kémcsövek természetvédelmi farakásban – 14 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ha egy kisebb tűzifa kuglinak lábat készíthetünk, akkor ezt a látványos kinézetű eszközt ablakpárkányra, tornácra is kihelyezhetjük.


A tűzifa kugliból készült "látványméhecskehotel-malac" – 4 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Az előző képsorozaton látott, kisméretű kugli (láb nélkül) ideális látvány-méhecskehotel
lehet az amúgy is számos állatot vendégül látó ablakgyíkváron – 7 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Nádszálba

Ha tudunk szerezni megfelelő vastagságú bambuszt vagy óriás olasznádat, akkor ezt úgy méretre vágva, hogy a darabok egyik végén megmaradjon a szárat keresztben tagoló nodus (csomó), akkor mobil látvány-méhecskehotelt kapunk.


A perjefélék ("füvek") rokonságába tartozó nádfajok üreges szárát a
növénycsoportra jellemző keresztfalak zárják le – 2 fotó, katt
a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Egyetlen hosszabb nádszál több kémcső befogadására is elegendő
szárdarabbal szolgálhat.


A könnyű, de erős, jó védelmet biztosító nádszálakat a kémcsövekkel egyszerűen
be is szúrhatjuk a természetvédelmi farakás vékonyabb ágai közé – 5 fotó,
katt a képre, ...


... vagy deszkára rögzítve szabadabban is mozgathatjuk – 6 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Egy barkácsolósabb megoldás

Ha kellően gyakorlottak vagyunk és megfelelő szerszámokkal is rendelkezünk, akár tetszetős dobozkát is készíthetünk a kémcsövek számára. 


Egy ilyen fadobozos verzió elkészítése már komolyabb felkészültséget és
felszereltséget igényel – 7 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)


És a segítségével ezt láthatjuk (Videó: Orbán Zoltán)

AJÁNDÉK IS LEHET!

A Madárbarát kert program eszközei ajándéknak is kiválóak, hiszen egy-egy mesterséges odú, téli madáretető vagy műfecskefészek ajándékozásával nem egy gyorsan megunható tárgyat, hanem évekig ható természetvédelmi és megfigyelési élményt adunk. Ezért is készítettük el az MME web boltjában beszerezhető látványdarázsgarázs-dobozkát, amivel nem csak ismerőseinket, rokonainkat ajándékozhatjuk meg, de magunk is gyorsan és egyszerűen, barkácsolás nélkül tehetünk szert rovarbölcsőkre. 


A szerző által kifejlesztett és az MME-vel évek óta együttműködő Patkós Stúdió
által elkészített látványdarázsgarázs-dobozka.


Ennek oldalra elcsúsztatható ajtaja lehet "balos" (a képen balra) és "jobbos"
(középen és jobbra), hogy a rendelkezésünkre álló helynek megfelelőt
tudjunk választani.


Az ajtó nyomata is megválasztható, aszerint hogy óvodába (balra), iskolába (középen)
vagy otthonra vásároljuk meg (ajándékozzuk) az eszközt
(nagyításhoz katt a képre).


A doboz ajtaja mögött öt kémcső férőhely és alul egy különálló belső tér található.
Utóbbiba a nagyobb termetű vagy önálló sárfészket építő fajok költözhetnek be.


A lakótérbe a doboz elejét lezáró oldalfalba fúrt lyukakon keresztül juthatnak be
az állatok – 2 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


A bejárati furatokat tartalmazó oldalpanel egy-egy fenti és lenti csavar kicsavarásával
levehető, és ekkor a kémcsövek csere vagy takarítás céljából eltávolíthatóak. Erre
a megoldásra azért volt szükség, hogy elkerülhető legyen a kémcsövek
kicsúszása és eltörése a doboz mozgatásakor – 8 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


A felszerelés helyétől és a doboz irányától függően szék/bútor szegletvasat (balra)
vagy szegletvasat (jobbra) használhatunk. Ezek a szerelvények, valamint a
csavarok részét képezik az MME web boltban vásárolt doboznak
– 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A többi méhecske hotelhez (darázsgarázshoz) hasonlóan ezt az eszközt is érdemes csapadéktól védettebb helyre kitenni úgy, hogy bármikor könnyen hozzáférjünk, és az is jó, ha a tájolásának köszönhetően nem éri egész nap tűző napsütés.


Ezen a képen három ilyen helyre is látunk példát: vadszőlőben, ablakgyíkvár
oldalán és ablakban – 16 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Az eszköz panel lakóház emeleti erkélyére is kihelyezhető – 3 fotó, katt a képre, ...


... de akár mesterséges madárodú oldalára is felcsavarozható – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


A látványdarázsgarázsok az élmény&világ kameráján keresztül
(Forrás: YouTube).

 

MEGFIGYELÉS, TAKARÍTÁS

A látvány-méhecskehotel lényege éppen az, hogy meg tudjuk figyelni a bölcsőkben zajló eseményeket. Ezt akár naponta többször is megtehetjük, de mindig ügyeljünk arra, hogy kémcsövet ne tegyük ki tartós közvetlen napsütésnek, ne rázzuk meg, és ha végeztünk, a kémcsövet mindig tegyük vissza a helyére, a doboz ajtaját pedig csúsztassuk vissza.

A kémcsöveket nem kell takarítani – amennyiben nem bíbelődünk ezzel, érdekes megfigyelési élményt kínál annak nyomon követése, hogy a következő nemzedék méhei, darazsai miként teszik ismét lakhatóvá a használt lakóüregeket. Természetesen ha szeretnénk, a rovarok által elhagyott kémcsöveket kitakaríthatjuk.

 

FIGYELMEZTETÉS - A ROVAROK VÉDELME

Végül, de nem utolsó sorban azt javasoljuk, hogy a méhecskehoteleknek (amiből a lehető legtöbbet készítsünk) csak töredéke (helyenként maximum 4-5 kémcső) legyen betekintést lehetővé tevő látványeszköz, mivel ezek szellőzése rosszabb, így az erre a szaporodási formára jellemző penészedés esélye is nagyobb lehet. Néhány kémcsővel vagy egy látványdarázsgarázs-dobozkával bőven elég megfigyelési élményhez jutunk.

 

"Bogárnézőket " is használhatunk a kertben

A Madárbarát kert gerinctelen lakóinak megfigyelését segítik az MME bolt által forgalmazott, az állatokat nem károsító természetbúvár eszközök is, amikkel gyerekek és felnőttek egyaránt közelről ismerkedhetnek meg az apró lények lenyűgöző világával.


"Bogárnézők" az MME bolt kínálatából (Fotó: Orbán Zoltán).


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán