2013.10.17

A lakosság egyharmada börtönbüntetést is kiszabna a ragadozómadár-mérgezőkre

Ez derül ki abból az országos, 1200 fő személyes megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérésből, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett el a felnőtt lakosság körében.

Az MME által koordinált, „A parlagi sas védelme Magyarországon” LIFE+ program keretében megvalósult kutatás célja annak kiderítése volt, a lakosság milyen ismeretekkel rendelkezik hazánk európai uniós szinten is kiemelkedően gazdag ragadozó madár állományáról és a madaraink ellen irányuló bűncselekményekről.

MME-Medián felmérés a Magyarországon élő ragadozó madarak ismertségéről


Az eredmények szerint (lásd a fenti ábrát) a ragadozó madarak legismertebb képviselői a sasok, közülük is a réti sas és a parlagi sas. A megkérdezettek többnyire azonban nem konkrét fajokat neveztek meg, hanem általánosságban, mint gyűjtőfogalmakat használták az egyes fajcsoportok neveit. 

Az emberek több mint fele hallott már arról, hogy Magyarországon sok ragadozó madár, főleg parlagi sas esik szándékos emberi pusztítás áldozatául. Leginkább tájékozottnak a diplomások, az 50 évesnél idősebbek és a falun élők bizonyultak.

A válaszadók többsége azzal is tisztában volt, hogy a ragadozómadár-mérgezések bűncselekménynek számítanak. A mérgezések feltétezhető elkövetőiként elsősorban a mezőgazdászokat, és szinte azonos mértékben a vadászokat nevezték meg.

MME-Medián felmérés a ragadozómadár-mérgezések megfelelőnek ítélt büntetéséről
A megkérdezettek döntő többsége egyetértett abban, hogy a
ragadozómadár-mérgezéseket szankcionálni kell, a
válaszadók közel 30%-a a börtönbüntetést
sem találná túlzottnak


A ragadozó madarak védelmének intézményi hátterét azonban a válaszadók 29%-a egyáltalán nem ismeri, további 39% pedig legfeljebb ráismert a felsorolt szervezetek közül egyikre-másikra. Mindössze 32% volt azok aránya, akik spontán megneveztek ebben a tekintetben kompetens szervezetet, az első között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet.

A felmérésnek az adott különös hangsúlyt, hogy 2013 szeptembere ragadozómadár-mérgezési hullámmal kezdődött (részletek >>).

 

MME adhat vonal: 13600/40

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az Európai
Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).

A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros Nemzeti
Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az Országos Magyar Vadászkamara,
a Fővárosi és a Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.

www.parlagisas.hu

 

Orbán Zoltán