Közel 20 éves kerecsensólyom

Január közepén egy 1999-ben gyűrűzött kerecsensólymot fogtak vissza.

Az 1999-ben, Erdőtelek határában fiókaként jelölt (gyűrűző: Szitta Tamás) tojó kerecsensólymot idén január közepén fogták vissza Pest megyében (Bagyura János). A madár véletlenül került a fogóeszközbe, a területen a befogás célja az volt, hogy ennek a tojónak a párját fogják meg, hogy a 2013-ban felszerelt, azóta már nem működő műholdas jeladót leszereljék róla. Az akció sikerült, a hímet megszabadították a jeladótól, és a tojó is bekerült a hálóba.


Megkerülési térkép (Madárgyűrűzési Központ)

Jelenleg ez a legidősebb gyűrűs kerecsensólyom a hazai madárgyűrűzési adatbankban. Az EURING (European Union for Bird Ringing) adatbankban lévő 2 legidősebb példány is magyarországi adatok közül került az életkor rekordlistára (utolsó frissítés 2017-ben volt), ahol a következő frissítés során a most visszafogott példány veszi majd át az első helyet. Az EURING gyűrűzött madár életkor rekord listája itt érhető el: https://euring.org/data-and-codes/longevity-list

A madárról most nem készült fénykép, az azonosítást követően azonnal elengedésre került. A fenti képen uyganez a madár látható a fészkén, a 2016-os költése során. A fényképelőre kihelyezett kameracsapdával készült (Bagyura János)