2014.04.17

A környezetpolitika megerősítését és az önálló zöldminisztérium visszaállítását kérik a civilek Orbán Viktortól

Országos zöld civil szervezetek levélben kérik Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát.

 

Hat országos civil környezetvédő szervezet (Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország, Védegylet) levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben a környezetügy fontosságára hívták fel a figyelmet és a kormányzati struktúra újragondolására kérik.

A civilek arra hivatkoznak, hogy több hazai és nemzetközi stratégiai dokumentum (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentéseNemzeti Biodiverzitás Stratégia) figyelmeztet az éghajlatváltozás elleni fellépés, a környezet, a természet megvédésének sürgető voltára. Emlékeztetnek arra, hogy bár az Alaptörvény elvben magas szinten garantálja a természeti erőforrások védelmét és az egészséges környezethez való jogot, az előző négy éves kormányzási időszak alatt a környezet- és természetvédelem jogi és intézményi helyzete romlott.

A környezetvédők szerint a jelenlegi helyzet nemcsak a jövő nemzedékek lehetőségeit rontja, de a ma élők egészségét is veszélyezteti, és akadályozza a gazdasági kibontakozást.

A civilek azt javasolják a miniszterelnöknek, hogy erősítse meg a környezetügy kormányzati képviseletét és állítsa vissza az egységes és önálló környezetügyi tárcát. Lényegesnek tartják az átláthatóság és a társadalmi részvétel biztosítását is.

A környezetvédők a kormányprogram kialakításához egy részletes környezetpolitikai javaslatcsomagot is elküldtek, amelyet 66 civil szervezet támogat.

Hasonló céllal írt levelet a napokban a miniszterelnöknek a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom képviselőiből álló Országos Környezetvédelmi Tanács is (OKT javaslat a környezet és természetvédelem kormányzati elhelyezésére).