2020.03.06

Kirándulás tél végén, tavasz elején

Február végén, március elején sok érdekességet figyelhetünk meg kirándulásaink során. A kora tavaszi virágok, madárének, a rügyező fák és bokrok már mind a természet ébredését jelzik.

A kora tavaszi virágok sorában az elsők között nyílik a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) és több fásszárú növény is jóval lombfakadás előtt virágzik. A közönséges mogyoró (Corylus avellana) egyivarú virágait, a porzós barkákat és az apró, piros színű termős virágokat néhány bokron már a tél folyamán megfigyelhetjük, a húsos som (Cornus mas) kétivarú, sárga virágai viszont már egyértelműen jelzik a tavasz közeledtét.

 

Közönséges mogyoró és húsos som (Fotók: Benedek Veronika és Göcző Gabriella)

Ez az időszak a harkályok nászának ideje is, a fák alatt sétálva több fajuk dobolására és kiáltásaira is figyelmesek lehetünk. Az őszapók (Aegithalos caudatus) a költési időszakon kívül még csapatokban mozognak, de már néhány madárfaj tavaszi strófáit is hallani lehet. Korán kezd énekelni a széncinege (Parus major) és a fekete rigó (Turdus merula) is, a hollók (Corvus corax) pedig ilyenkor már költenek.


Őszapó (Fotó: Papp László)


Hollók (Fotó: Orbán Zoltán)

 

 

 

Írta: Dr. Benedek Veronika