2023.12.22
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

A KHVSZ évzáró találkozója az Állatkertben

Babocsay Gergely előadása (Fotó: Koczor-Dombi Rita)

Az idei évben december 16-án, szombaton az Állatkert Barlangtermében rendeztük meg szakosztályunk Évzáró Ülését, amin közel 60-an vettek részt tagjaink és a Herptérképre adatot küldő meghívottak közül.

Az eseményen elsőként az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke, Babocsay Gergely adott egy áttekintést az egész éves tevékenységeinkről. Ezt követően Harmos Krisztián betegsége miatt Halpern Bálint mutatta be a pannongyík fajmegőrzési tervét és készítése során feltárt természetvédelmi problémákat. Szintén betegség miatt helyettesíteni kellett Vörös Juditot, aki előadásában a farkos kétéltűeket érintő betegségeket és azok magyarországi előfordulását és a védekezés lehetőségeit ismertette, valamint az egyik alpesi gőte élőhely helyreállításával kapcsolatos szerepvállalásunkat is bemutatta. Ezt követte egy érdekes élménybeszámoló a kaszpi haragossikló Lastovo szigeti állományának felméréséről, amit a horvátországi Hyla Association-nel együttműködésben végeztünk.

A Herptérkép díjazottjai (Fotó: Egerer Anna)

A rendezvény utolsó előadása keretében került sor az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program idei eredményeinek ismertetésére, valamint felhasználóink díjazására. 
A 2023-mas év legkiemelkedőbb adatfeltöltője és a legtöbb fényképes adatot feltöltők kategóriájában az első helyen Wenner Bálint végzett 311 feltöltött adattal, melyből 309-hez fényképet is csatolt. A második helyet idén Varga Zsolt érdemelte ki (272 adatponttal és 272 fényképpel), akit Szatmári Gergely és Szatmári Dániel követett, akik közösen léphettek a képzeletbeli dobogó harmadik fokára (226 adatpont, 225 fénykép).
Az idei évben regisztrált felhasználóink közül a legtöbb adatpontot egy ifjú felhasználónk, Bíró Mór Ágoston töltötte fel.
Az adatok mellé fotókat is feltöltő felhasználóink közül az év legszebbnek ítélt fényképét Nagy Barbara küldte be egy éjszakai portyára induló zöld varangyról. A második helyre Wenner Bálint, gyepi béka hím és mocsári béka nőstény amplexusát bemutató képe, valamint Wagner Bettina nagy tavibéka fotója került, harmadik helyen pedig Kaposvári Marcell fali gyíkról készült fotója végzett.
Az idei év legérdekesebb fotóját Klép Sándor készítette, akinek egy költőüregébe igyekvő seregélyt zsákmányoló kaszpi haragossiklót sikerült lencsevégre kapnia.

Vezetett séta a Varázshegyben

Az esemény zárásaként a résztvevők az Állatkert munkatársainak szakmai vezetése mellett járhatták be az egész Varászhegyet.

Köszönjük minden önkéntesünk és Herptérkép felhasználónk egész éves munkáját, a rendezvény résztvevői bőséges hozzájárulását a közös táplálékforráshoz, valamint az Állatkertnek és munkatársainak a helyszín biztosításáért és a rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségükért!