2024.02.16
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Újra együtt a Völgy utcai varangyokért

Úton átkelő barna varangy (Fotó: Aliczki Manó)

Úton átkelő barna varangy (Fotó: Aliczki Manó)

Az évnek ebben a szakában szokatlanul enyhe és csapadékos idő megérkeztével a Budapest 2. kerületében található Völgy utcában már februárban megjelentek a telelőhely felől az egyik közeli kertben található szaporodóhely, a Modori-tó felé igyekvő barna varangyok. 

A tavalyi összefogás sikerén felbuzdulva idén is - még a békák tömeges megjelenése előtt - felállítottuk az ideiglenes kétéltű terelőrendszert, mellyel a villamossín, az út és az azon közlekedő autók jelentette, legtöbbször végzetes akadály leküzdésében segítjük a varangyokat.

Zajlik az ideiglenes terelőrendszer telepítése (Fotó: Aliczki Manó)

Az idei akcióban – a tavalyihoz hasonlóan – az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Jane Goodall Intézet munkatársai, valamint lelkes önkéntesek segítettek.

Elkészült a kerítés, jöhetnek a békák (Fotó: Aliczki Manó)

A kerítés telepítése után kezdődik a munka java része, hiszen a terelőrendszeren a békák csak emberi segítséggel tudnak átjutni, így a bizonyos távolságonként leásott vödrökbe kerülő békákat össze kell gyűjteni és átvinni őket a túloldalon található szaporodóhelyre, a Modori-tóhoz. Amennyiben a kerítés rendszeres ellenőrzésében, a békák számlálásában és szállításában bárki szeretne segíteni és így csatlakozni az akcióhoz, akkor azt az alábbi elérhetőségeken jelentkezve tudja megtenni:

Egerer Anna
egerer.anna@mme.hu
+36 20 229 6986 

Tavalyi akciónkról szóló cikkünk az alábbi linken olvasható: https://mme.hu/khvsz/bekamentes_volgy_utca
 

A lelkes csapat egy része (Fotó: Aliczki Manó)