2014. év hüllője a mocsári teknős

Az év hüllőjének a mocsári teknőst választottuk, amely a legtöbb "hidegvérűnél" népszerűbb, kedveltebb jószág a laikusok körében is. A Herptérkép adatai alapján országos előfordulású, bárhol találkozhatunk vele, olykor egészen meglepő helyeken is (pl. középhegységi tavacskában vagy alföldi pusztán, a vizektől távolabb). Ugyanakkor számos helyi és országos szintű veszélyeztető tényező leselkedik rá, így például az élőhelyek pusztításán túl a mind nagy számban megjelenő, idegenhonos teknősök vagy a megfelelő tojásrakó helyek elveszítése vagy azok ragadozók általi megsemmisülése, de a közúti gázolások is súlyosan érinthetik. Éppen ezért fontos lenne, hogy a lelkes önkéntesek az egzotikus teknősökről, a tojásrakó helyekről vagy a gázolt példányokról is minél több információt küldjenek, hiszen ezek mind hozzájárulnak őshonos teknősünk természetvédelmi helyzetének feltérképezéséhez.

Főként a mocsári teknős évéhez kapcsolódóan nyitni szeretnénk a fiatalabb generációk felé. Szeretnénk megerősíteni iskolai jelenlétünket, több előadással, ezen kívül a tavaly nagy sikerrel zárult rajzpályázat mellett idén fotópályázatot is szervezünk iskolások számára. Ha minden jól alakul, idén a rövidebb kirándulások mellett tábort is szervezünk az érdeklődő fiataloknak.

Félidei beszámoló:

Az idei évre meghirdetett "Év hüllője: a mocsári teknős" programunk kapcsán olyan sok bíztató eredményről számolhatunk be, hogy úgy döntöttünk nem várjuk meg az év végét vagy a jövő év elejét az év eredményeinek ismertetésével, hanem az első félév elteltével megpróbálunk egy kis áttekintést adni. Tesszük ezt azzal a szándékkal is, hogy a pozitív példák, illetve a program elemeinek gyűjteményszerű felsorolása kedvet csinálhatnak hasonló események szervezéséhez, illetve segíthetik a második félévre tervezett események tervezését és sikeres lebonyolítását. 

Először összefoglalnánk a témában eddig felhalmozott "eszköztárunk":


Az Év hüllője programot a Svájci Hozzájárulás által finanszírozott "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" projekt támogatásával valósítjuk meg, de az MME Helyi Csoportjai az ún. MME Belső Pályázaton pályázhattak a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból befolyt összegre - a témához kapcsolódó rendezvények és események lebonyolításának finanszírozására. Végeredményben 11 Helyi Csoport kapott ilyen formában működési támogatást - szinesítve a madárvédelmi tevékenységüket. A szakmai és anyagi támogatásnak köszönhetően országszerte számos előadás és vezetett túra koncentrált az "Év fajára".

Szakosztályunk pedig rajzversenyt hirdetett gyermekek számára, melynek eredményeit az iskolaév zárásával hirdettük ki, "Év hüllője" relikviákkal jutalmazva a győzteseket és helyezetteket.

Kezdeményezésünk sok esetben "külsős" szervezeteket is megmozgatott. Így jutottunk el például a Wekerlei Kultúrázba, ahol előadásokon kívül interaktív standokkal is próbáltuk bemutatni a hazai kétéltű- és hüllőfajokat, valamint a védelmükre tett intézkedéseinket. Nem csak Budapestre hívtak, hanem például kaptunk meghívást Tordasról, a helyi általános iskolától, ahol alsós és felsős osztályoknak tartottunk előadást.

A legfigyelemreméltóbb kezdeményezés a budapesti XIII. kerületi Számítástechnikai Általános Iskolától jött, akik interaktív foglalkoztatóinkat is felhasználva Tehetségnapot hirdettek. Beszámolójuk szerint "ez a nap nem csak azért különleges diákok, tanárok és szülők számára, mert együtt ünneplik meg az egész évben elért eredményeket, hanem mert egész nap izgalmas versenyek, logikai játékok, csapat sportok, táncház várja őket. A gyerekek feladata volt, hogy erre a napra készítsenek az év állatairól egy rajzot vagy festményt illetve egy kisplasztikát. Nagyon izgalmas, kreatív munkák készültek, amiből aztán kiállítást rendeztek. A legnépszerűbb állatnak a mocsári teknős bizonyult, dobogós helyen végzett a keleti sün is, de volt olyan osztály, amelyik a túzokot szavazta meg legszebb állatnak."