2006.11.07

Kerecsensólyom-védelem uniós támogatással

Elindult Magyarország második legnagyobb uniós támogatású természetvédelmi programja, a kárpát-medencei kerecsensólyom-állomány védelmére.


Fotó: Bagyura János

A program magyar-szlovák együttműködéssel, 16 partnerszervezettel, és több mint félmilliárdos költségvetéssel dolgozik a következő négy évben, annak érdekében, hogy a jelenlegi körülbelül 210 párból álló állományt 250-re növelje a Kárpát-medencében. Mivel az Európai Unió területén élő kerecsensólyom-pároknak 80%-a Magyarországon él, ezért a faj megőrzésében hazánk szerepe kulcsfontosságú.

Nyomkövető a fiatalokon

A faj élőhelyigényeinek biztosítására a program fontos eleme a gazdálkodási módszerek és az agrártámogatások összehangolása, az ürgetelepítés, a műfészkek kihelyezése, a veszélyeztetett fészkek őrzése, valamint a fiatal madarak követése.

Az elkövetkezendő négy évben a program keretében 46 fiatal kerecsensólyomra helyeznek műholdas nyomkövetőt, amely segít a kutatóknak kideríteni, hogy hová lesz a Kárpát-medencében kirepült madarak jelentős része, és segít felderíteni a vonulási útvonalakon ma még talán nem ismert, veszélyeztető tényezőket.

Miből?

A program teljes költségvetése 540 millió Ft, melynek 75%-át, kb. 400 millió Ft-ot az Európai Unió LIFE Nature elnevezésű természetvédelmi forrása biztosítja. A fennmaradó hazai önrészt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - mintegy 43 millió Ft-tal -, valamint a programban résztvevő partnerek fedezik.

Kerecsensólyom Csehországból

A Magyar Madártani Egyesület (MME), és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei egy Magyarországról származó, legyengült kerecsensólymot vettek át a programban együttműködő szlovák kollégáiktól Esztergomban november 2-án.


Fotó: Mező Bálint

A Csorna térségében kelt fiatal kerecsensólymot szeptember 6-án, legyengülve találták meg Prága közelében, valószínűleg elkóborolt. A ritka ragadozómadárnak Közép-Kelet-Európában Magyarországon találhatók a legkedvezőbb élőhelyek, ezért hazahozták, és amint megerősödik, Heves, vagy Békés megyében szabadon engedik.

A kerecsensólyomról általában


Fotó: Bagyura János

A kerecsensólyom, a legendás turulmadár, az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában. Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az elterjedési terület szélén helyezkedik el, ezért fokozottan sérülékeny. Az állományt ért különböző negatív hatások miatt az 1970-es évek közepére kevesebb, mint 30 pár volt belőle Magyarországon. A fészekőrzéseknek és egyéb védelmi intézkedéseknek köszönhetően a hazai állomány napjainkra, 176-190 párra emelkedett. Szlovákiában kb.25 pár található.

A kerecsensólyom monogám madár, egy életre választ párt magának. A párok költési időszakon kívül is összetartanak. Időjárástól függően általában február elején zajlik a nászrepülésük. Fészket nem építenek, költés céljából elsősorban más ragadozó madarak elhagyott fészkét foglalják el. A tojó 3-5 tojást rak a fészekbe 32-33 nap után a fiókák, kikelnek. A kis fiókákat elsősorban a tojó eteti, 42-47 nap után a fiatal kerecsensólymok kirepülnek a fészekből. Ezt követően a szülőmadarak 5-6 hétig vadászni tanítják őket.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) fokozottan védett madár, eszmei értéke egymillió forint.