2017.03.13

Itt a tavasz, megjelentek az első barkák

A hosszú tél után öröm látni a természet ébredésének legapróbb jeleit is. Ilyenkor még nem sok színes, illatos virág vonja el a figyelmünket, így talán könnyebben észrevesszük elsőként virágzó fáinkat. Kora tavasszal először a nyírfa, a mogyoró és a kecskefűz barkáival találkozhatunk.

A barka szóról ugyan elsősorban a húsvét jut eszünkbe, azonban ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a témát, sok érdekességre bukkanhatunk. 


A húsvétkor népszerű barka a kecskefűz virágzata. A képeken balra még „bimbós” , jobbra pedig kinyílott formája látható (Forrás: wikipedia.org). 

A legtöbb barkavirágzat szél beporzású, a sokak által ismert kecskefűz barkája azonban nektárral és illattal csalogatja a beporzó rovarokat.  Fontos táplálékául szolgál a korán ébredő lepkéknek, különböző légy és méh fajoknak.

Legtöbbünk soha nem látta még a bükkfa vagy a tölgyfák virágát. Ezeknek a fajoknak a barkavirágzata csak lombfakadás után nyílik, így az egyébként is magas fákon már nehezen észrevehetőek az apró virágok. 


A bükk (balra) és a kocsányos tölgy (jobbra) virágzata (Forrás: www. wikimedia.org (bal), www.luontoportti.com (jobb)).

A bükk és a tölgy mellett másik fontos erdőalkotó fajunk, a gyertyán is barkavirágzatot hoz tavasszal. 


A gyertyán virágzata (Forrás: www.edenkert.hu).

Sokaknak ismerős lehet több nyárfa fajunk barkája, melyek fehér szöszös termésével nyár elején sokfelé találkozhatunk.  


Fehér nyár barkája (Forrás: treesplanet.blogspot.hu).

Az ehető terméssel rendelkező barkás növényeink közül a mogyorót már említettük, azonban a dió, és a szelídgesztenye barkáját is érdemes bemutatni. A korán virágzó mogyoróval ellenétben a dió tavasz végén, míg a szelíd gesztenye nyár elején nyílik. 


A dió (balra) és a szelídgesztenye  (jobbra) barkavirágzata (Fotó: balra - Orbán Zoltán, jobbra - indafoto.hu).

 

Göcző Gabriella