2024.06.10
Csongrád Megyei Helyi Csoport

Készítsünk sárgyűjtőhelyet fecskéinknek

Molnárfecske ( Fotó: Tokody Béla)

Fecskefajaink hazai állománya több mint felére esett vissza az elmúlt 20 évben, amelynek okai között a táplálékbázisuk csökkenése, kedvezőtlen társadalmi folyamatok és a klímaváltozás hatásai szerepelnek. A csapadékhiány, a háztáji állattartás eltűnése, az utcai vízcsapok megszüntetése megnehezíti molnár-és füstifecskéink fészeképítését. Ezt könnyen tudjuk pótolni sárgyűjtőhelyek kialakításával és fenntartásával, segítve madaraink megtelepedését.

A füsti-és molnárfecskéink fészkeinek anyaga a sár, amely alapvetően por; kellő mennyiségű vizet kapva megfelelő építőanyaggá válik. 

Molnárfecskék útszéli pocsolyában sárgyűjtés közben ( Fotó: Tokody Béla)

 A probléma az, hogy az elmúlt évtizedek aszályos tavaszain és nyarain eltűntek az útszáli pocsolyák, az önkormányzatok felszámolták az utcai „kék” kutakat, lassan visszaszorulóban van a háztáji állattartás, azzal együtt a jószágitatók, így fecskéinknek nagyon nehéz sarat találniuk.

Sarat gyűjtő molnárfecskék ( Fotó: Tokody Béla)
Sarat gyűjtő molnárfecskék ( Fotó: Tokody Béla)

Az idei évben szinte naponta előforduló zivatarok nagyon kedvezőek fecskéink számára, hiszen a földutakon, dűlőkön megálló víz kisebb oázisokként műkődnek fecskéink számára, de más fajok is hasznosítják ezeket ivóhelyként.

Molnárfecskék ( Fotó: Tokody Béla)
Molnárfecskék ( Fotó: Tokody Béla)

Aszály esetén ezeket mi is könnyen tudjuk pótolni, hiszen egy vödör vízzel, vagy slag segítségével könnyen létre tudunk hozni mi egy egy-két négyzetméternyi sárgyűjtő helyet, jól belocsolva azt. Ezt nagyobb meleg esetén naponta ismételnünk kell, amelyet nagyon könnyen megtalálnak fecskéink és meghálálják azt az ereszek alá épített fészkeikkel. Ezt nemcsak az utcán, hanem kertünkben vagy akár erkélyünkön is meg tudjuk valósítani.
Bővebben

Molnárfecskék útszéli pocsolyákban sárgyűjtés közben ( Fotó: Tokody Béla)
Molnárfecskék útszéli pocsolyákban sárgyűjtés közben ( Fotó: Tokody Béla)

Még most, júniusban sem késő ennek nekilátni, hiszen madaraink másodköltése mostanában fog elkezdődni és július végén fognak csak kirepülni a fiókák, illetve a fészkek folyamatos tatarásra szorulnak. Nagyon fontos, hogy ha úgy döntünk, hogy műfészkeket helyezünk ki, a fecskéink megtelepítésnek nagyon fontos része az, hogy mindig telepítsünk mellé sárgyűjtőhelyet is, mert anélkül a „szerkezetkész” lakásokat nem tudják beköltözésre alkalmassá tenné fecskéink.

 

 


 

Dr. Tokody Béla