2024.05.02
Harkályvédelmi Szakosztály

Nemzetközi Nyaktekercs Workshop

Egy igazán különleges „harkályos” esemény zajlott április 26. és 28. között Magyarországon. Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya által került megszervezésre a Nemzetközi Nyaktekercs Workshop (International Wryneck workshop), melynek a Vértesben található Öregtölgy Panzió adott otthont, és nyolc különböző ország képviselői voltak jelen. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez volt az első olyan nemzetközi esemény, mely kimondottan ezzel a fajjal foglalkozott! Ebből fakadóan minden résztvevőnek nagyszerű élményt és lehetőséget jelentett, hogy a nyaktekerccsel dolgozó kutatók bemutathatták egymásnak eredményeiket. 

nemzetközi nyaktekercs workshop1

 Az első nap délutánján az érkezést és regisztrációt követően ünnepélyes megnyitó zajlott, valamint szakosztályunk kollégái bemutatták a nyaktekercs magyarországi helyzetét és a Nyaktekercs Munkacsoport tevékenységét. Már az első nap rövid programja után is kitűnt, hogy valóban nagy szükség volt összehozni a nyaktekercs nemzetközi kutatóit, hiszen az előadások után spontán módon hosszas szakmai beszélgetés kezdődött, fontos tapasztalatcserékkel és kérdésfelvetésekkel.  

nemzetközi nyaktekercs workshop1

Másnap reggel rövid terepi programokon vehettek részt a korán ébredők, meglátogattunk egy közeli ismert nyaktekercs territóriumot, valamint a faluban balkáni fakopáncsokat is megfigyeltünk, mivel több külföldi vendég e faj iránt is érdeklődött. Napközben ismét rendkívül érdekes előadásokat hallhattunk, bemutatásra került a faj helyzete, kutatása, és védelme Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból, és Svájcból. Emellett a fajjal kapcsolatos speciális kutatásokról is hallhattunk, így élőhelyhasználatról, vonulásról, jeladós vizsgálatokról, területhűségről, nem vokális kommunikációról (kopogtatás) és sorolhatnánk még. Ezen a napon is érdekes hozzászólások, kérdésfelvetések követték az előadásokat.  

nemzetközi nyaktekercs workshop1

Az este során egy közös ötletbörze zajlott, melynek során a résztvevők összefoglalták a workshop eredményeit, illetve ötleteket fogalmaztak meg a nyaktekercs jövőben kutatását és védelmét illetően. Ez azért is volt fontos, mert terveink szerint a közeljövőben egy szakmai összefoglaló készül az esemény során összegyűjtött információkból.

nemzetközi nyaktekercs workshop1

Az utolsó nap terepi program várt a résztvevőkre. A Nyaktekercs Munkacsoport közeli mintaterületét látogattuk meg, ahol a kihelyezett nyaktekercs odúkat is megtekinthettük, valamint természetesen sikerült észlelni is a madarakat. Nem csak az éneklő példányokat hallottuk, de távcső elé is került egy nyaktekercs.
Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyszerű, egyedülálló konferencián vagyunk túl. Bízunk benne, hogy ez csak egy első lépés volt a faj nemzetközi kutatását és védelmét tekintve. Úgy véljük, hogy nagyszerű megalapozója volt ez a rendezvény a további nemzetközi szintű programoknak, és büszkék lehetünk rá, hogy mi lehettünk ennek az úttörői.

nemzetközi nyaktekercs workshop1

Köszönjük szépen az óriási befektetett munkát minden szervezőnek, elsősorban Klébert Antalnak és Gerard Gormannak! Köszönet jár továbbá a Nyaktekercs Munkacsoport minden tagjának, akik munkájukkal megalapozták ennek a programnak a létjogosultságát, és emellett természetesen a szervezést is nagyban segítették! Köszönet az MME vezetőségének az anyagi támogatásért, hiszen e nélkül sem jöhetett volna létre ez az esemény! Köszönjük a lehetőséget az Öregtölgy Panziónak, a három nap nagyszerű szakmai programjai mellett már csak hab volt a tortán a nagyszerű szálláshely, a finom ételek és a csodás kiszolgálás! És természetesen köszönet a résztvevőknek, a meghívott előadóknak, hogy megosztották eredményeiket, ötleteiket!

Fotók: Márkus Ferenc és Schwanner Róbert