2024.05.02
Csongrád Megyei Helyi Csoport

A bütykös ásólúd újabb költése a mórahalmi Nagyszéksós-tavon

Bütykös ásólúd-család (Fotó: Tokody Béla)

Idén tavasszal kiemelkedően nagy csapatai mutatkoztak a bütykös ásólúdnak, amely valaha ritka kóborló madarunk volt, de mára rendszeres, kisszámú költőfaja a Dél-Alföldnek. Idén viszonylag korán kikeltek az első fiókák, elsőként a mórahalmi Nagyszéksós-tavon.

A bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) Nyugat-Európa tengerpartjain és az ázsiai sztyeppéken is közönséges költőfaj, hazánkban két évtizede jelent költőfajként, azóta lassú terjedéssel egyre több pár költ.
Bővebben

Bütykös ásóludak ( Fotó: Mészáros Csaba)
Bütykös ásóludak ( Fotó: Mészáros Csaba)

Idén tavasszal a Dél-Alföld vizes élőhelyein feltűnően nagy példányszámban mutatkozott, voltak olyan napok, amikor több mint 300 pd volt egyidőben a különböző halastavakon és szikes tavakon.
A mórahalmi Nagyszéksós-tó eredetileg egy kb. 100 hektáros szikes tó, amelyet azonban az 1950-es években halastóvá alakítottak át; a közepén áthúzódó csatorna gondoskodott a vízszabályzásról. A tavat az 1980-as évekig hasznosították, azonban utána a tó, – a víz csökkenése mellett –, elnádasodott, nyílt vízfelületet évekig nem lehetett látni.

A mórahalmi Nagyszéksós-tó ( Fotó: Tokody Béla)
A mórahalmi Nagyszéksós-tó ( Fotó: Tokody Béla)

Húsz évvel ezelőtt, 2004-ben, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és Mórahalom Város Önkormányzata egy élőhely-rekonstrukciós munka keretében vízibivaly-gulyát telepített a tóhoz, újra gondoskodva a megfelelő vízkormányzás mellett az élőhelykezelésről.

Vízibivalyok a Nagyszéksóstón ( Fotó: Tokody Béla)
Vízibivalyok a Nagyszéksóstón ( Fotó: Tokody Béla)

 A csatorna ugyan megmaradt, de annak két partja, – két zátonysorként elnyúlva a tó közepén –, jó költőhelyet hozott létre partimadaraknak és sirályféléknek.

Sirályok a zátonyon ( Fotó: Tokody Béla)
Sirályok a zátonyon ( Fotó: Tokody Béla)

A bütykös ásólúd néhány éve kezdett rendszeresen költeni a tavon, idén április végén jelent meg egy pár 12 fiókájával.

Bütykös ásóludak fiókákkal ( Fotó: Tokody Béla)
Bütykös ásóludak fiókákkal ( Fotó: Tokody Béla)

Az ásóludak tavak mentén foglal el nyúl, róka vagy borz által ásott üregeket. Fészekalja 7-15 tojásból áll. Csak a tojó kotlik, de a fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. Táplálékában nagy szerepet kapnak különféle csigák, kagylók, férgek, rákok. Növényi tápláléka főleg vízi és parti növényekből áll.

Ásólúd fiókák  Fotó: Tokody Béla)
Ásólúd fiókák Fotó: Tokody Béla)

Az ásólúd-család viszonylag bizalmas, ha valaki kíváncsi rájuk, jó eséllyel megtekintheti az apróságokat a Nagyszéksós-tó mindenki által szabadon látogatható nagy kilátójából. 

Dr. Tokody Béla