2024.04.04
Vízimadár-védelmi Szakosztály

Felhívás országos cigányréce számlálásra

Cigányréce (Fotó: Mészáros Csaba)

Cigányréce (Fotó: Mészáros Csaba)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztályának kezdeményezésére már harmadik alkalommal kerül sor a cigányrécék (Aythya nyroca) országos szintű tavaszi ún. szinkronszámlálására 2024. április 12. és 15. között.  A négy napos számlálás során a cigányrécék vonulásában szerepet játszó vizes élőhelyek egyidejű felmérésével szeretnénk minél pontosabb képet kapni e récefaj átvonuló példányainak mennyiségi eloszlásáról, hosszútávon pedig a hazánkon átvonuló madarak számának évenkénti változásairól.

Magyarország fontosabb vizes élőhelyein már sok évtizedes hagyománya van az azonos időpontokban végzett madártani felméréseknek. A Vonuló Vízimadár Monitoring (VVM) hóközepi felméréseinek segítségével meglehetősen pontos pillanatképet kaphatunk a hazánk legfontosabb vonulóhelyeken észlelt vízimadarak aktuális számáról, az egy időpontban történő felmérés ugyanis minimálisra csökkenti a különböző vizes területek között átmozgó madarak „többszöri számbavételének” esélyét.

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya 2022 óta bizonyos VVM felmérések idejére a három kiemelt vízimadárfaj – barátréce, cigányréce, nagy goda – valamelyikét célzó ún. országos szinkronszámlálást hirdet meg. Ezzel olyan vizes élőhelyekről is információkat szerezhetünk az adott faj jelenlétéről, amelyek egyébként nem szerepelnek a Vonuló Vízimadár Monitoring hagyományos célterületei között. A három kiemelt vízimadárfaj közül a cigányréce ún. tavaszi vonulási csúcsa esik legkésőbbre. Ezért a 2024. április 12-15. közötti időszakban minden olyan madármegfigyelő segítségére számítunk, akinek e napok során, hazánk bármelyik vizes élőhelyén járva sikerül megfigyelnie a cigányréce egy vagy több példányát.

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program internetes adatbázisába töltik fel a felmérők, melyre asztali számítógépről (map.mme.hu) és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. Ekkor kérjük a megfigyelt cigányrécék pontos száma mellett a megfigyelés időpontját, a terület nevét és koordinátáját is tüntesse fel az adatközlő.

Természetesen arról is várjuk az adatokat, ha egy récék számára alkalmas vizes élőhelyen valaki nem észlel cigányrécét a felmérés négy napja során! A Madáratlasz Programban és a Turdus applikációban a teljes fajlistás és vízimadár fajlistás adatfeltöltések esetében ez egyértelműen kiderül, alkalmi megfigyelés feltöltésénél pedig az "FV kód" mezőbe egyszerűen csak egy nullát (0 - Nem lett megfigyelve) kell beírni!

A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően fogunk beszámolni.

Csibrány Balázs