2024.03.18
Kisalföldi Helyi Csoport

Odúköltő madaraink védelme a Kisalföldön 2023-ban

Búbos banka fióka Fotó: Juhász Katalin

Búbos banka fióka Fotó: Juhász Katalin

Az idei évben is folytattuk és bővítettük a mesterséges madárodú telepeinket az MME Kisalföldi Helyi Csoportjánál. Ez kiemelten fontos madárvédelmi feladat, mivel sajnos egyre kevesebb a természetes időskorú és odvas fa a környezetünkben. Lakhely hiányában pedig az ilyen helyeken költő madárfajok állománya csökkenne.

A korábbi években a gönyűi-homokvidéken kihelyezett 28 db bankaodúnkban 2023-ban kevesebb költést regisztráltunk, mint az azt megelőző évben, mégis kifejezetten jó évet zárt a faj. Összesen 22 sikeres búbos banka (Upupa epops) költést észleltünk és 97 példány fióka repült ki a mesterséges költőhelyekből. A legnagyobb fészekalj 7 fiókából állt, és mindannyian sikeresen ki is repültek. 4,4 fióka volt az átlagos fészekalj létszáma. 2023-ban összesen 15 öreg madarat sikerült meggyűrűznünk és volt 1 korábbi évi visszafogásunk is. Fiókák közül 73-an kaptak egyedi jelölőgyűrűt. A 28 odúból csupán 5 maradt üresen az egész fészkelési időszakban. 1 seregély (Sturnus vulgaris) és 3 széncinege (Parus major) költést regisztráltunk még. A D típusú odúk mellett néhány B típusú odú is van az odútelepen, ezekben főleg széncinegék költenek, de 2023-ban az egyikben nyaktekercs is költött, 5 fiókát reptetve.

Antoni Gyula Fotó: Juhász Katalin
A búbos banka-védelmi programunk vezetője, Antoni Gyula, helyi csoportunk elnöke Fotó: Juhász Katalin
Homokpuszta búbosbanka gyűrűzés 2023-ban Fotó: Kis István Péter
Homokpuszta búbos banka gyűrűzés 2023-ban Fotó: Kis István Péter

A Fehértói Madarász Utánpótlás Táborainkban az előző években különböző madárodú típusokat készítettünk a táborozó gyermekekkel. A táborok után az odúkat a Fehértói Madárvárta környékén helyeztük ki, ahol így már kisebb odútelep létesült. 2023-ban 6 B típusú odú, 9 vércseláda, 5 D típusú odú, 2 kuvikodú és egy gyönygbagoly láda várta a madarakat. 2 költésből összesen 14 bagolyfióka repült ki az istálló padlásán lévő mesterséges költőládából. A vércseládák sajnos évek óta üresen állnak, még nem foglalták el őket a madarak.A többi odúban 12 mezei veréb és 5 széncinege költést regisztráltunk. 68 mezei veréb és 32 széncinege fióka repült ki. Érdekesség volt, hogy az egyik odúban 3 veréb fészekaljat is sikeresen felneveltek a szülőmadarak. A IV. Fehértói Madarász Táborban a táborozók 5 db vércseládát készítettek helyi csoportunk önkénteseinek segédletével, amiket új helyszínen, a Rábaközben fogunk kihelyezni.

Széncinege tojásos fészekalj Fotó: Bodor Ádám
Széncinege tojásos fészekalj Fotó: Bodor Ádám

További odútelepeinken is rendszeresen ellenőriztük a madárodúkat. A pannonhalmi arborétumban főként cinegék és csuszkák (Sitta europaea) foglalták el az odúkat, míg a Győrszentiván városrészben lévő odútelepen a mezei verebek (Passer montanus) is sok odúban költöttek. Az őszi bázisfoglalkozásokon újabb madárodúkat most nem készítettünk, sok meglévő odút szedtünk be és renováltunk, hogy még további évekig rendelkezésre álljanak a madarak számára.

Seregély fiókák Fotó: Kis István Péter
Seregély fiókák Fotó: Kis István Péter

Köszönjük mindazoknak, akik anyagilag támogatták madárvédelmi munkánkat és önkénteseink egész éves munkáját!

Bodor Ádám