2024.01.19
Csongrád Megyei Helyi Csoport

Darvak rekordszámú telelése a Dél-Alföldön

Darvak reggeli kihúzása ( Fotó: Tokody Béla)

Darvak reggeli kihúzása

A darvak a klímaváltozás következtében egyre nagyobb számban próbálkoznak hazánkban is átteleléssel. Mindig voltak kisebb csapatok, néha egy-két ezer is próbálkozott, de 2024 januárjában rekordszámú darut számláltak a vízimadarakkal foglalkozó szakemberek

A daruvonulás Kelet-Magyarország hangulatos őszi élménye. Az elmúlt 20 évben északi és keleti állományai megtöbbszöröződtek. Egyre népesebb csapatai már szeptember végén meg szoktak jelenni a Hortobágyon, tavaly ősszel rekordszámú, 195.000 madár volt látható éjszakázóhelyein.

Hajnali daruhúzás ( Fotó: Tokody Béla)

Október végén a darvak szépen lassan elhagyják a Hortobágy térségét és a Dél-Alföld nagy vizes élőhelyei felé veszik az irányt: a szegedi Fehér-tó, a tömörkényi Csaj-tó, Kardoskút mellett egyre nagyobb számban vonul át a vajdasági Kanizsai-járás területén.
Sajnos a madárinfluenza 2023 őszén megtizedelte az állományt, https://mme.hu/hirek/2023/11/27/madarinfluenza_tizedeli_vonulo_darvakat) de az idei, január közepi vízimadár-felmérések során az ornitológusok azt tapasztalták, hogy a kifejezetten hideg, téli időjárás dacára közel 15.000 darut számoltak az esti behúzáson.

Telelő darvak Szatymaz mellett- 2024 január ( Fotó: Tokody Béla)

A szegedi Fehér-tó és a vajdasági Kapitány-rét mellett a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádi-pusztákon éjszakáztak a madarak.

Halastóban éjszakázó daru ( Fotó: dr. Tokody Béla)

Eredetileg a darvak Észak-Afrikában, illetve a Közel-Keleten telelnek, de a klímaváltozás következtében egyre nagyobb számú csapatok áttelelésére számíthatunk, a valószínűsíthetően egyre gyakoribb hazai költések mellett.

 

dr. Tokody Béla

Dr. Tokody Béla