Hírek / News

Nyaktekercsek Ikerváron

Ikerváron (Vas vármegyében), a műcsatorna melletti területen jelenleg 35 db "A" és "B" típusú odú van kihelyezve, amelyeket minden évben a széncinegék, a kék cinegék, a mezei verebek és a csuszkák mellett szép számban foglalnak el nyaktekercsek is.
A 2019-es kezdet óta, immár 5. éve a nyaktekercs minden évben megjelenik eltérő mennyiségben, mint hűséges költőfaj.

2019-ben 3 fészekaljból 22 fióka, 2020-ban 1 fészekaljból 5 fióka, 2021-ben 1 fészekaljból 6 fióka, 2022-ben 2 fészekaljból 17 fióka, idén pedig 3 fészekaljból 27 fióka repült ki egészségesen, gyűrűvel a lábán.
Eddig még egyik gyűrűs madárról sem kaptunk információt, de bizakodóak vagyunk a későbbiekre nézve.

Az évek során kirepült 77 fióka is bizonyítja, hogy a természetes odúk hiányában milyen fontos szerepük van a kihelyezett mesterséges odúknak a nyaktekercsek életében is.
Buzdítunk mindenkit, hogy helyezzen ki odúkat, mert amellett, hogy ellenőrzésük érdekes és izgalmas tevékenység, nagy szolgálatot tesznek az odúlakó énekesmadaraink védelmében is!

Fotó: Takács Árpád

Nyaktekercs fiókák
Nyaktekercs fiókák

Megújult a Harkályvédelmi Szakosztály logója!

 


Nagy fakopáncs az etetőn

A harkályok megfigyeléséhez nem feltétlenül kell kimozdulnunk otthonról. Egy jól elhelyezett etetővel és némi napraforgómaggal hazánk leggyakoribb harkályát, a nagy fakopáncsot könnyedén a kertünkbe csalogathatjuk.

A videón megfigyelhetjük, hogy milyen módszerrel töri fel a magokat a nagy fakopáncs. A napraforgószemet az etető egy apró résébe szorítja, majd csőrével erősen kopácsolja, míg szét nem nyílik a héja. Természetes élőhelyein a bükkfa magjait, valamint a lucfenyő tobozát is hasonló módszerrel nyitja fel.

Videó az alábbi linken:
Nagy fakopáncs az etetőn

 


Nagy fakopáncs az etetőn
Fotó: Molnár Márton


Harkályvédelmi Szakosztály a XXII. Tatai Vadlúd Sokadalmon - beszámoló

November utolsó hétvégéjén lezajlott a XXII. Tatai Vadlúd Sokadalom, az ország egyik leglátványosabb vadlúd vonulási eseménye. Szakosztályunk két programmal is várta az érdeklődőket a szombati nap során.

A beszámolót ITT olvashatjátok tovább.

 


"Egy csodafaj! A nyaktekercs-védelmi munka szépségei" - Klébert Antal előadása
 

 


Harkálymegfigyelő és ismereti séta a tófarokban
Fotó: Molnár Petra


Programajánló - Találkozz az MME Harkályvédelmi Szakosztályával a Tatai Vadlúd Sokadalmon!

Hétvégén a Tatai Vadlúd Sokadalom sem telik el harkályok nélkül! Szakosztályunk két programmal is várja az érdeklődőket a szombati nap során!

2022. november 26. (szombat):
- 09:40 - Egy csodafaj! A nyaktekercs-védelmi munka szépségei - Klébert Antal (nagy rendezvénysátor)
- 10:00 - Harkálymegfigyelő és ismereti séta a tófarokban Klébert Antallal - Találkozó a madárgyűrűzés standnál

 


 

 


Nyaktekercs Munkacsoport találkozó

Október 29-én a Harkályvédelmi Szakosztály Nyaktekercs Munkacsoportja megtartotta éves találkozóját. Az esemény a Vértes-hegységben, Szár településen került megrendezésre, ahol a Munkacsoport tagjait Klébert Antal természetvédelmi őr, a faj szakkoordinátora látta vendégül.
A szakmai találkozón kiértékelésre kerültek az idei év projektjeinek eredményei és új tervekről is egyeztettek a tagok. Ezt követően két odú pótlására is sor került az egyik közeli mintaterületen.

 


Előadás az év madaráról

Tagtársunk, Klébert Antal természetvédelmi őr, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa és a HVSZ Nyaktekercs Munkacsoportjának szakkoordinátora előadást tartott október 4-én az Állatok Világnapja alkalmából a 2022-es év madaráról, a zöld küllőről a csákvári Floriana Könyvtárban az Országos Könyvtári Napokon.

 


 

 


 

 


Az országos fehérhátú fakopáncs felmérés eredményei

A tavalyi évben már hírt adtunk arról, hogy a Harkályvédelmi Szakosztály koordinálásában egy országos fehérhátú fakopáncs felmérést indítottunk. A fehérhátú fakopáncs kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel hazánkban, mivel az idős, természetszerű erdőkhöz kötődő faj. Állományait súlyosan veszélyeztetik a jelenlegi erdőgazdálkodási módszerek, melyek természetközelisége erősen megkérdőjelezhető. Ezért is rendkívül fontos, hogy pontos képet kapjunk a faj állományának jelenlegi helyzetéről.

>>Tovább olvasom>>

 


Holtfán táplálkozó hím fehérhátú fakopáncs (Dendrocopos leucotos)
Fotó: Molnár Márton


Nyaktekercs gyűrűzés a Vértesben

Júliusban a Nyaktekercs Munkacsoport tagjai nyaktekercs fiókákat gyűrűztek a Vértesben. Az eseményen fiatalabb érdeklődők is részt vettek.
Fontosnak tartjuk már egészen kicsi kortól a gyerekek környezeti nevelését és a szemléletformálást!

Ringing Wrynecks, Vértes Hills, Hungary, July 2022.
It is important to involve kids!

 


Fotó: Klébert Antal


HANGYÁK ÉS HARKÁLYOK

Az MME Madártávlat magazinjának 2022-es nyári számában megjelent egy 4 oldalas cikkünk a harkályfajok táplálkozási szokásairól.

Sok hasznos információt tudhattok meg a harkályok étrend szerinti besorolásáról, a magyar "hangyászok"-ról, ehhez a speciális táplálkozáshoz és életmódhoz elengedhetetlenül szükséges hosszú, ragadós nyelvről, a táplálékkeresési módokról, a hangyák jelentőségéről, továbbá arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik a hangyákat, amelyek hatással vannak a harkályok jelenlétére is.

A cikket az alábbi link 3. és 4. oldalán találhatjátok:
Madártávlat - 2022 nyár

 


 

 


 

 


Nyaktekercs odúellenőrzés a Vértesben - beszámoló

Május 21-én a Harkályvédelmi Szakosztály Nyaktekercs Munkacsoportja odúellenőrzést tartott a Vértes-hegységben. A nap folyamán 39 darab, nyaktekercsek számára kihelyezett odút ellenőriztünk 5 mintaterületen.

A beszámolót ITT olvashatjátok tovább.

 


Fotó: Gerard Gorman


Nyaktekercs tojások

A nyaktekercs tojásrakásának üteme:
- 05. 02. valószínűleg az első tojás
- 05. 08. 3 tojás
- 05. 11. 5 tojás
- 05. 13. 7 tojás
- 05. 16. 10 tojás
- 05. 17. kotlás kezdete

 


05. 08. 3 tojás
(Fotó: Klébert Antal)
 

 


05. 11. 5 tojás
(Fotó: Klébert Antal)
 

 


05. 13. 7 tojás
(Fotó: Klébert Antal)
 

 


05. 16. 10 tojás
(Fotó: Klébert Antal)


Harkály Konferencia 2022. / Woodpecker Conference 2022.

Április 1-től 3-ig Bécsben tartotta éves konferenciáját a német Harkály Szakosztály (Fachgruppe Spechte), melynek német, osztrák és svájci tagjai vannak. Első alkalommal kapott meghívást nem német ajkú ország és büszkék vagyunk rá, hogy ez az MME Harkályvédelmi Szakosztálya (HVSZ) volt! A HVSZ elnöke, Gerard Gorman rövid előadást tartott Szakosztályunkról és a visszajelzések mind nagyon pozitívak voltak. Bízunk benne, hogy a közeljövőben együttműködhetünk német, osztrák és svájci partnereinkkel.

On the weekend of 1-3 April, the German woodpecker group (Fachgruppe Spechte) held its annual conference in Vienna. This group includes members from Germany, Austria and Switzerland. For the first time ever, a non-German speaking country was invited, and we are proud that this was the MME Harkályvédelmi Szakosztály (HVSZ)! The leader of the HVSZ, Gerard Gorman, gave a short presentation on our group and the feedback was very positive. We look forward to working with our German, Austrian and Swiss partners in the near future.

 


Nyaktekercs odúkihelyezés a Vértesben - beszámoló

A Harkályvédelmi Szakosztály nemrégiben megalakult Nyaktekercs Munkacsoportja az MME Ifjúsági Tagozatának néhány tagjával egy nyaktekercs mintaterületet alakított ki Szár külterületén, annak helyi jelentőségű védett területein a Vértes-hegységben.

A beszámolót ITT olvashatjátok tovább.

 


Fotó: Klébert Antal


Nyaktekercs odúkihelyezés a Vértesben

Márciusban a HVSZ Nyaktekercs Munkacsoportja 10 odút helyezett ki a Vértes-hegységben, Szár település közelében nyaktekercsek számára. Az MME Ifjúsági Tagozatának néhány, a téma iránt érdeklődő tagja is részt vett a programon.

Készítettünk erről az eseményről egy rövid kisfilmet, ezt osztjuk most meg Veletek.
Képekkel és beszámolóval hamarosan jelentkezünk.

Videó az alábbi linken:
Nyaktekercs odúkihelyezés a Vértesben

 


Fotó: Sztrehárszki Lili


Megalakult a Nyaktekercs Munkacsoport!

A Harkályvédelmi Szakosztály várja az MME olyan tagjainak jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a nyaktekercset vizsgáló munkacsoporthoz. Keressük azokat a madárgyűrűzőket és madármegfigyelőket, akik gyűrűzés vagy a költési időszak során találkoznak nyaktekerccsel vagy épp olyan madárbarátokat, akik kifejezetten érdeklődnek eziránt a különleges faj iránt.
Ha magadra ismersz, lépj kapcsolatba velünk, várjuk jelentkezésed (elérhetőségek)!

További információk a Munkacsoportról és a nyaktekercsről:
Nyaktekercs Munkacsoport / Wryneck Working Group
Nyaktekercs / Eurasian Wryneck (Jynx torquilla)

 


Nyaktekercs / Wryneck (Jynx torquilla)
(Fotó: Neil Bowman)


Fehérhátú fakopáncs felmérés a Bakonyban - beszámoló

A Harkályvédelmi Szakosztály és az Ifjúsági Tagozat szervezésében került megrendezésre február utolsó hétvégéjén az ország legritkább harkályfaja, a fehérhátú fakopáncs felmérése a Bakony hegységben.

Az MME Ifjúsági Tagozatának beszámolóját ITT olvashatjátok tovább.

 


Új! MME - HVSZ Instagram oldal

Elindítottuk szakosztályunk hivatalos Instragram oldalát! Kövessetek minket (@mme.hvsz)!
Ezen a felületen is közzétesszük majd az aktuális híreket, cikkeket, a szakosztály tevékenységeit és még több képes tartalommal várunk Titeket!
Harkályokhoz kapcsolódó posztjaitok alatt használjátok a #mmehvsz és a #mmeharkályvédelmiszakosztály megjelöléseket!

New! Our working group has a new official Instagram page!

 


Országos fehérhátú fakopáncs felmérés 2022-ben is!

2022-ben tovább folytatjuk a megkezdett munkát, ehhez várjuk további felmérők jelentkezését is!

Részletekért kattints az alábbi linkre:
>>Tovább olvasom>>

 


Fehérhátú fakopáncs / White-backed Woodpecker (Dendrocopos leucotos)
(Fotó: Molnár Márton)


GERARD GORMAN: THE WRYNECK

Megjelent szakosztályunk elnökének kiváló, angol nyelvű szakkönyve, amely a nyaktekercs (Jynx torquilla) biológiáját, viselkedését, a faj megőrzését és szimbolikáját mutatja be.

Előreláthatólag az MME Bolt kínálatában is kapható lesz a könyv.
Érdeklődni IDE KATTINTVA lehet!

 


GERARD GORMAN: THE WRYNECK című könyv borítója


A természet "tanterme"

Szakosztályunk elnökének ötlete megvalósult!
A Vértes Fáni-völgy fokozottan védett területén, a sárga jelzésen haladva, egy tekintélyes holtfa melletti odúban megtalálható a szakosztály HARKÁLYOK & HOLTFA című legújabb prospektusa!

 


Gerard Gorman a szórólapok kihelyezésekor
(Fotó: Klébert Antal)


Rajzpályázat - 2022 év madara a zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rajzpályázatot hirdet minden korosztály számára öt kategóriában.

A rajzpályázat témája: zöld küllő

Pályázati kategóriák:
1. óvodás
2. alsó tagozatos (1-4. osztály)
3. felső tagozatos (5-8. osztály)
4. középiskolás (9-12. osztály)
5. felnőtt

A beküldési határidő (postára adás dátuma): március 14.

Részletek az alábbi linken:
Rajzpályázat - 2022 év madara a zöld küllő

 


Új év, új szórólap!

Elkészült az MME Harkályvédelmi Szakosztályának legújabb ismeretterjesztő kiadványa a harkályokról és a holtfák szerepéről az erdőben, HARKÁLYOK & HOLTFA (WOODPECKERS & DEADWOOD) címmel!
Ha szeretnétek néhányat, forduljatok az MME központjához vagy keressétek rendezvényeinken!

 


HARKÁLYOK & HOLTFA (WOODPECKERS & DEADWOOD) szórólap


Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván az MME Harkályvédelmi Szakosztálya!

 


Zöld küllő a hóban
(Fotó: Gerard Gorman)


Új! Elindítottuk szakosztályunk hivatalos Facebook oldalát. Kedveljétek, kövessétek! Itt fogjuk hivatalosan közzétenni az aktuális híreket, cikkeket, a szakosztály tevékenységeit.
New! Our working group has a new official Facebook page.

 


Harkályvédelmi tréning és Camp 2021.

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén.

>>Tovább olvasom>>

 


Harkály Camp 2021.
(Fotó: Sztrehárszki Lili)


Két új tag csatlakozott vezetői csapatunkhoz!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a közelmúltban két új tag csatlakozott vezetői csapatunkhoz: Dr. Tóth Mária és Dr. Németh Csaba. Mária zoológus, akit különösen érdekelnek a harkálylyukakat használó emlősök. Hamarosan HVSZ projektbe kezd ebben a témában. Csaba az Őrségi Nemzeti Park általános igazgatóhelyettese. Nagy tapasztalatai vannak az erdei madárfajokkal, beleértve a harkályokat is.


Találkozz az MME Harkályvédelmi Szakosztályával a Tatai Vadlúd Sokadalmon!

Hétvégén a Tatai Vadlúd Sokadalom sem telik el harkályok nélkül! Szakosztályunk két programmal is várja az érdeklődőket a szombati nap során!

2021. november 27. (szombat):
- 09:30 - Ismerje meg harkályfajainkat és védelmi helyzetüket: Bemutatkozik a 2022. év madara, a zöld küllő - Előadás
- 10:00 - Harkálymegfigyelő és ismereti séta a tófarokba Gerard Gormannal és Ónodi Gáborral - Találkozó a madárgyűrűzés standnál

 


Harkály Camp 2021.

A Harkályvédelmi Szakosztály szervezésében október 15-17. időpontban fiatal (16 - 25 év) madarászok részére a Börzsönyben található királyréti Hiúz Ház Erdei Iskolában 2 napos táborozásra van lehetőség amelynek költségeit (szállás,étkezés) a Harkályvédelmi Szakosztály állja. Előadások, közös túrázás a Börzsönyben terepi megfigyelések, esti csapatépítés várja a jelentkezőket. 

Jelentkezésgyorgy.cserep@gmail.com

 


A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara - The Green Woodpecker will be the MME's (Birdlife Hungary) BIRD OF THE YEAR 2022.

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

>>Tovább olvasom>>

 


A Föld napja (2021. április 22.)

Munkában a Harkályvédelmi Szakosztály!
Nyaktekercs (Jynx torquilla) fajvédelmi munka kezdődött a Vértesi Tájvédelmi Körzet területén (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság).
Április elején a legtöbb helyre már visszaérkeztek a nyaktekercsek. Tagtársaink célzottan e faj számára indítottak odúzási programot a Gerecsében.

Eurasian Wryneck species protection work in the Vértes Landscape Protection Area (Danube-Ipoly National Park Directorate).
Wrynecks returning, nesting boxes prepared, fingers crossed.

Videó az alábbi linken:
Nyaktekercs védelmi munka (Jynx torquilla, Eurasian Wryneck)

 


Gerard Gorman az egyik kihelyezett nyaktekercs odú mellett
(Fotó: Klébert Antal)


Visszatérő nyaktekercsek - Returning wrynecks

Április elejével visszaérkeztek az első nyaktekercsek. Tudtad, hogy a nyaktekercs az egyetlen vonuló harkályfélénk? De nem csak ezért különlegesek. Az egyetlen (európai) harkályfaj, mely nem a saját maga vájta odúban költ, éppen ezért odúkkal is segíthetjük költését.

The Wrynecks (Jynx torquilla) are back in Hungary! Did you know that Wrynecks are Europe's only migratory woodpecker? They are also the only European woodpecker that does not make its own nest hole. Soon they will be nesting, so check any nest boxes you have, as a pair of Wryneck may be using it!

Olvass többet a nyaktekercsről - Read more about the wryneck:
>>Tovább olvasom>>

 


Nyaktekercs / Wryneck (Jynx torquilla)
(Fotó: Gerard Gorman)


Fehérhátú fakopáncs felmérés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Mint arról korábban már hírt adtunk, Harkályvédelmi Szakosztályunk egy országos fehérhátú fakopáncs felmérést szervez 2021-ben. Nagyon sok lelkes felmérőt sikerült toboroznunk, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságok is aktívan részt vesznek a programban. 

>>Tovább olvasom>>

 


Fehérhátú fakopáncs / White-backed Woodpecker (Dendrocopos leucotos)
(Fotó: Molnár Márton)


A fehérhátú fakopáncs országos felmérése 2021-ben

Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya 2021-re kiemelt feladatként tűzte ki egy országos szintű fehérhátú fakopáncs felmérés lebonyolítását. Bár az egyes régiókban sok kiváló szakember foglalkozik ennek a fajnak a felmérésével, illetve védelmével, az egész országot lefedő felmérésre idáig mégsem volt példa. 

>>Tovább olvasom>>

 


Fehérhátú fakopáncs / White-backed Woodpecker (Dendrocopos leucotos)
(Fotó: Molnár Márton)


Tavaszi dobpergés az erdőben

Tavasszal az erdő is megpezsdül, és a sok tavaszi hang, a madárének, a méhzümmögés, a böjti szelek susogása mellett a harkályok dobolása is elmaradhatatlan kísérője a Természet „újjászületésének”.

>>Tovább olvasom>>

 


Nagy fakopáncs / Great Spotted Woodpecker (Dendrocopos major)