Észt gyűrűs nagy sárszalonka Magyarországon

Egy Észtországban gyűrűzött nagy sárszalonkát találtak augusztus végén Szegeden.

A madarat legyengült, röpképtelen állapotban találták meg Szegeden, a Zápor-tónál, majd értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes szakemberét. A természetvédelmi őr a Szegedi Vadasparkba szállította a nagy sárszalonkát, ahol a kezelés ellenére később elhullott. 


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka, hátán a GPS jeladóval (Fotó. Puskás József)

Az Ananász (Ananass) névre keresztelt, adult hím madarat 2021. május 31-én gyűrűzték és látták el GPS nyomkövető eszközzel a Kasari folyó torkolatvidékén (Matsalu Nemzeti Park, Leho Luigujoe). Sajnos a jeladója egy hónap elteltével nem adott jeleket, így a kutatók elvesztették a madarat. Addig, egy hónapon keresztül a gyűrűzés környékén mozgott. Amint visszaérkezik a nyomkövető eszköz az észt kollégákhoz, többet tudhatunk meg, arról, hogy júliustól miért nem küldött adatokat a madár helyzetéről. Ez lehet végzetes technikai hiba (például tönkrement a napelem vagy az akkumulátor), esetleg kommunikációs hiba történt. Ez utóbbi esetben még van remény a későbbi pozíció adatok letöltésére és megtudhatjuk mikor kezdte meg a madár a vonulását és milyen útvonalon érkezett a Dél-Alföldre.


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka kézrekerülési térképe (Madárgyűrűzsi Központ)

Korábban Magyarországon még nem került kézre gyűrűs nagy sárszalonka. Itthon ezidáig mindössze öt példányt gyűrűztek a vonulási időszakban.

A nagy sárszalonka Eurázsia északi részén elterjedt madárfaj. A boreális fenyőerdők, lombhullató erdők fészkelő madara. Hosszútávú vonuló, a telet Afrika trópusi területein tölti. Magyarországon ritka átvonuló.


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka (Fotó. Puskás József)

További információ a nagy sárszalonkáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-galmed