2004.03.01

Eredményes volt az összefogás

Február közepén jelent meg a Környezetvédelmi Minisztérium 2004. évi pályázati kiírásának szempontrendszere. A hazai környezet és természetvédelmi szervezetek, köztük az MME is felháborodással fogadta, hogy a kormányprogramban megfogalmazott nyitott jogalkotás elveinek arcul csapásával a minisztérium nem, vagy rendkívül rövid véleményezési határidővel bocsátotta társadalmi véleményezésre az anyagot.

Számos hazai zöld szervezet nevében 2004 február 20-án Horváth Zsolt az MME igazgatójának vezetésével sajtótájékoztatót tartottunk, melyen felhívtuk a figyelmet a tervezet szakmai hibáira. Ezt követően a Minisztérium épületében 55 meghívott szervezet képviselői, és a Minisztérium állami vezetőinek megbeszélése következett.

A megbeszélésen a legfontosabb kérdésekben nem közeledtek az álláspontok, ezért a zöld mozgalom 4 személyt - Lukács András (Levegő Mcs.), Sallai R. Benedek (NIMFEA), Farkas István (MTVSZ), és Horváth Zsolt (MME) - jelölt ki abból a célból, hogy a Minisztériummal szemben jogos érdekeinek érvényt szerezzen. A február 24-én zárult tárgyalások során a delegáltak jelentős eredményeket értek el, mind a tervezett pályázati rendszer szakmai kritériumainak pontosítása, mind a természet és környezetvédelmi célokra fordítható források nagysága területén.

Ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy az idei évben a hasonló felesleges összeütközések elkerülése céljából már a koncepcionális fázisban elkezdődik a tárca, és a civil szervezetek egyeztetése. Mindnyájunk, és a környezet, természetvédelem érdeke, hogy ez valóban így legyen, hiszen az európai unióba lépő Magyarország a civilek társadalma, így megkerülésükkel nem lehet döntéseket hozni. [Horváth Zsolt]