Dankasirály a múlt századból

Közel 20 éves, magyar gyűrűs dankasirályt figyeltek meg Olaszországban tavaly év végén.

Az 1999-ben, Rétszilason (Fejér-megye) fiókaként jelölt madarat (gyűrűző: Szinai Péter) 2017. december 21-én fényképezték le Szicíliában, Palermotól nem messze (Spinella Giovanni). A madár fémgyűrűjéről több fénykép készült, így a mozaikokból könnyen összerakható volt a teljes gyűrűszám.


Magyar gyűrűs dankasirály Szicíliában (fotó: Spinella Giovanni)

Ezt a dankasirályt acélgyűrűvel jelölték, ezért maradhatott meg olvasható formában ilyen hosszú ideig a gyűrű. A korábbi évtizedekben itthon csak alumínium gyűrűt használtak, ami - különösen a tengervízben is tartózkodó madarak esetén - igen hamar elkopott, olvashatatlanná vált, és végül le is esett a madarak csüdjéről. Magyarországon 1999-ben használtak először acélgyűrűket sirályok jelölésére.


Magyar gyűrűs dankasirály Szicíliában (fotó: Spinella Giovanni)

Jelenleg ez a legidősebb hazai jelölésű dankasirály a magyar madárgyűrűzési adatbankban. Az EURING (European Union for Bird Ringing) életkorrekord listájában (https://euring.org/data-and-codes/longevity-list) a legidősebb dankasirály 30 éves (Finnországban gyűrűzték). A hazai adatbankban a korrekorder példány mindössze pár nappal szárnyalja túl a most Olaszországban megfigyelt madarat. Azt a példányt is 1999-ben gyűrűzték fiókaként, Lengyelországban és legutóbb a Balatonon azonosították, tavaly év végén.
A keléstől számított pontos életkort nem ismerjük, csak a gyűrűzés és a megkerülés között eltelt idő alapján számoljuk a madarak hozzávetőleges életkorát.


Megkerülési térkép (Madárgyűrűzési Központ)

További információ a dankasirályról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-larrid