2005.01.07

Cinikus érvek a NVT forrásainak átcsoportosítása körül

A vidéki emberek megélhetéséért és a természeti környezetért aggódó környezet- és természetvédő, érdekképviseleti és gazdaszervezetek üdvözlik az SZDSZ állásfoglalását, mely nemet mond a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv forrásainak átcsoportosítására. Támogatják a kezdeményezést, amely felszólítja a Kormányt, hogy vonja vissza a Brüsszelbe benyújtott átcsoportosítási kérelmet.

Az FVM vezetése félretájékoztatta a kormányt, információk elhallgatásával szembeállítja a sertés-és baromfitartókat az agrár-környezetvédelmi támogatásból részesülőkkel, továbbá a természetvédőkkel. A minisztérium hivatalos nyilatkozataiban visszatérő módon hivatkozik arra, hogy a vidékfejlesztéstől elvonni kívánt 14 milliárd forintot elsősorban az állattenyésztéssel foglalkozók számára csoportosítaná át, olyan meg nem térülő beruházásokra, amelyek környezeti célokat szolgálnak. Ilyen technikai megoldás azonban nem létezik. Az FVM január 1-jével leállította az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok és kérelmek befogadását, többek között azokat is, amelyek az állatjóléti fejlesztéseket szolgálták volna, és még 2005. április 30-ig lehetett volna rá pályázni.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv forrásainak csökkentése hiteltelenné teszi a Kormányt mind a brüsszeli színtéren, mind a több mint 30 ezer gazdálkodó körében, akik pályázatot nyújtottak be agrár-környezetvédelmi támogatásra.

A Kormány hitelét nemzetközi szinten rontja az a tény, hogy az FVM vezetése alig egy hónappal a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv brüsszeli elfogadása után már levelet írt az átcsoportosítás kezdeményezéséről Franz Fischlernek, az EU mezőgazdasági biztosának. Fischler úr az átcsoportosítással kapcsolatban kétségeinek adott hangot. Ugyancsak nem fogja erősíteni a Kormány jó hírnevét az sem, hogy az átcsoportosítási kérelmet az FVM úgy terjesztette a Kormány elé, hogy azt megelőzően az EU és a magyar előírásokat megsértette a hivatalos egyeztetési folyamatban, és egy sor eljárási hibát vétett. Meggyőződésünk, hogy ennek súlya lesz a kérelem brüsszeli elbírálása során.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az érvelés, mely szerint a gazdák nem felkészültek az agrár-környezetvédelmi támogatások fogadására, cinikus és sértő, hiszen a pályázatok értékelése még nem történt meg.

Amennyiben a hazai gazdák nagy része valóban nem lenne felkészült, akkor is a Kormánynak kell levonnia a következtetéseket, hiszen az agrár tárca feladata lett volna a felkészítés a csatlakozási időszakban a források fogadására.

Különösen fontos vonatkozása az ügynek, hogy a vidékfejlesztési támogatások csökkentése elsősorban a kisbirtokon gazdálkodók helyzetét nehezítené meg, tovább rontva a mezőgazdaság népességmegtartó képességét, ami beláthatatlan szociális problémákat okozhat a jövőben. A múlt év november 26-ig beérkezett több mint 30 ezer pályázó mögött legalább 100 ezer család van, amely közel 400 ezer embert érint.

Kérjük a Kormányt, hogy vonja vissza Brüsszelből az átcsoportosítási kérelmet és biztosítsa a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv eredeti kiírásainak megfelelő, zavartalan végrehajtását.

Bodrog Egyesület
Börzsöny Akciócsoport
CSEMETE Természetvédelmi Egyesület
Csermely Környezetvédő Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Fauna Egyesület
GATE Zöld Klub Egyesület
Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület
Göncöl Szövetség
Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület
Középkertért Alapítvány
MAGOSZ Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége
Magyar Környezetvédők Társasága
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
NA-TURA Egyesület
Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Tisza Klub
Védegylet
Vidék Parlamentje
WWF Magyarország
Zöld Akció Egyesület
Zöld Érdek Alapítvány
Zöld Fiatalok