Bükki Helyi Csoport

VIII. Tiszalúci Gyűrűzőtábor 2021.07.24-08.08.

-
,

Magyarország


A tábor minden évben két hétig várja a látogatókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szervezésében, több gyűrűző és "táborlakó" önkéntes segítségével! A madárbarátoknak érdemes hozzánk ellátogatniuk, mert ritkán vagy alig látott madárfajokkal is megismerkedhetnek!


A tábor idei időpontja: 2021. július 24. szombat (táborállítás) - augusztus 8. vasárnap (táborbontás).


Táborépítés: 07.24. szombat reggeltől, a gyűrűzés a tábor felállítását követően, várhatóan késő délután kezdődik.


Táborbontás: 08.08. vasárnap, a gyűrűzés kb. délelőtt 10 óráig tart.


Hol?


Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Tiszalúc, Bátka-köz


A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 4 km-re az egyetlen betonozott úton kell jobbra lefordulni és bemenni a tanyáig. Itt újra jobbra kell fordulni és a földúton kb. 300 m megtétele után ismét jobbra fordulva a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre, ahol már meglátni a sátrakat. A műúton és további két lekanyarodási helyen táblák jelzik a tábor irányát.


Nézd meg a Google Maps-on vagy írd be a koordinátát: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84); 802367 Y, 298594 X (EOV).


Programok


Madárfogás, madárgyűrűzés és megfigyelés; madártani és természetvédelmi ismeretek elsajátítása. Emellett csend, nyugalom és a kint alvóknak kóstoló az igazi tábori életből; tábortűz és bográcsozás, gyönyörű csillagos éjszakák, melyeken alkalmanként még az aranysakálok "koncertje" is hallható (persze az állatok semmilyen veszélyt nem jelentenek a táborlakókra).
Az első jelentkező a táborba az év madara, a cigánycsuk – vele mindenki találkozhat majd (Fotó: Kurti Gábor)


E vizes élőhelyen, a község határában a fás élőhelyekhez kötődő madárfajokat, pl. rigókat, cinegéket, pintyeket figyelhetünk meg, emellett pedig a nádasok énekesmadaraival is megismerkedhetünk. A tábor közelében nádas és bokros terület is fekszik, így mindkét növényzeti típushoz kötődő madárfajok a hálóba kerülhetnek, mely igazán változatossá teszi a programot. A megfigyelhető csoportok, fajok a következők: nádiposzáták, tücsökmadarak, függőcinege, törpegém, cinegék, poszáták, gébicsek, rigók. A hálóba került fajokon kívül gyakran figyelünk meg a tábor környékén a kaszálón vagy a vízben élelmet keresgélő, esetleg épp felettünk termikelő madarakat, így fekete- és fehér gólyákat, récéket, vízicsibéket, különböző ölyveket, sasokat, de a tanyához kisétálva találkozhatunk szalakótával, búbos bankával, hantmadárral és csuk fajokkal is!
A foltos nádiposzátával gyakran kerülhetünk testközelbe a tábor alatt (Fotó: Kurti Gábor)


Szállás, étkezés, fürdés


A szállást nomád körülmények között, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsozással vagy sütögetéssel megfűszerezve! Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban lehetséges, valamint WC-t is helyezünk ki.


Költségek


Az MME tagsággal nem rendelkezők 500 Ft/nap adomány ellenében látogathatják a tábort. A táborépítésben és bontásban való közreműködéssel le lehet dolgozni a részvételi díjat! :)


Mire készüljünk? - Ajánlott ruházat, felszerelés


A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére, nappal pedig előfordulnak különböző légyalkatúak (pl. szuronyos istállólégy). Ezért ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, illetve szúnyogriasztó használata a csípések megelőzésére. Táborunkat folyamatosan fejlesztjük, így már a legtöbb hálóállás pallósoron megközelíthető (bár idén tavasszal a rendkívül magas vízállás miatt most ezeket is víz borítja – az aktuális helyzetről célszerű az érkezés előtt a lentebbi telefonszámon érdeklődni!). Az eddig leírt ruházaton kívül ajánlott a melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papírtörlő; tisztálkodószerek, törölköző, egyéni gyógyszerek. Aki kint alszik, annak sátor, polifoam és hálózsák, illetve amire ehhez szüksége van.


A tábor az elmúlt időszakban egy állandó kis házikóval és esőbeállóval is bővült, így van hova menekülni a kedvezőtlen időjárási körülmények elől ;)


Mivel az időjárás sajnos egyre kiszámíthatatlanabb, javasoljuk (főleg a több napot folyamatosan kint töltőknek), hogy hozzanak magukkal olyan tárolót (nejlonzsák, kisebb hordó, láda stb), melybe nagyobb felhőszakadás vagy eső alkalmával bepakolva szárazon tartható a nem viselt ruházat, elektronikai eszközök, hálózsák stb.


Házirendünk szerint továbbra is igaz, hogy aki több alkalommal visszatér a táborba és sátrazik, sátrát a távozásakor minden alkalommal köteles összepakolni, vagy felállítva hagyva más táborlakó rendelkezésére bocsáthatja, amíg ő távol van. Ha arra senki nem tart igényt, az előbbi szabály lép érvénybe!
A színpompás szalakóta is biztosan tiszteletét teszi (Fotó: Kurti Gábor)


Jelentkezés, további információ


Előzetes bejelentkezés a (30) 207-0225 telefonszámon Somoskői Péter Bükki HCs alelnöknél lehetséges! Várjuk mind a madarászni vágyók, mind a lelkes "táborlakó", segédkező önkéntesek jelentkezését! Minden érdeklődőt várunk, nem csak gyakorlott madarászokat! Találkozzunk idén is!


A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!


A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.


COVID-19 kiegészítés:


A Bükki Helyi Csoport vezetőségének döntése alapján – szem előtt tartva a tábor „kemény magjának” egészségét – a tábor csak azok számára látogatható, akik már a második COVID-19 elleni védőoltást is megkapták és a második oltás óta legalább 10 nap eltelt!


Kérjük a táborba érkezőket, hogy fokozottan vigyázzanak a saját- és mások egészségére! A táborban is tartsuk be az alapvető higiéniai előírásokat! Kézmosásra alkalmas helyet, vizet és szappant biztosítunk!


Továbbá kérjük, hogy aki megfázásos vagy influenzás tüneteket észlel magán vagy a vele egy háztartásban élőn, esetleg ilyen emberrel érintkezett az elmúlt napokban (a tervezett érkezés előtt), inkább mellőzze a tábor látogatását! Köszönjük!