2016.01.24
Bükki Helyi Csoport

Vendégek az Eger-patakon

Fotók azokról, akik a mandarinréce után jöttek...

Az Eger-patakon megforduló madarakról készített fotókat és információkat tagtársaink szorgosan megosztják velünk. A patakot főleg a strandfürdő melletti szakaszon kedvelik a madarak, a beömlő meleg víz miatt. 


Pézsmaréce, népies nevén némakacsa (Fotó: Garamszegi Péter)

A sor a hím mandarinréce (Aix galericulata) „óta” bővült egy pézsmarécével (Cairina moschata), egy  "sípolós" gácsér csörgő récével (Anas crecca), és többen jelentették egy "visszatérő" nagy kócsag (Casmerodius albus) időzését a patakon – és többeket meg kellett nyugtatnunk, hogy nem, nem fázik meg és nem fog megfagyni a madár éjszaka.. :) 


Csörgőréce (Fotó: Golen Gerhárd)


"Balhés" mandarinréce (Fotó: Golen Gerhárd)


Néma -, és "vadkacsa" (Fotó: Golen Gerhárd)

Ősz óta többször megfigyeltek szürke gémet (Ardea cinerea) is. 


Szürke gém (Fotó: Győri Noémi)


Szürke gém - hidegebb klímán (Fotó: Győri Noémi)


Récék (Fotó: Vámos Csenge)


Tőkés-, és csörgőréce (Fotó: Győri Noémi)


Fotódokumentum a nagy kócsagról (Fotó: Vámos Csenge)

Rajtuk kívül továbbra is gyakran látják természetkedvelő járókelők a jégmadarat (Alcedo atthis) és a hegyi billegetőt (Motacilla cinerea). 


Jégmadár (Fotó: Golen Gerhárd)


Hegyi billegető (Fotó: Golen Gerhárd)

Az eddigi legérdekesebb megfigyelést novemberben Győri Noémi környezettan szakos hallgató osztotta meg velünk az Eszterházy Károly Főiskoláról; akinek egy guvatot (Rallus aquaticus) sikerült levideóznia az Eger-pataknál táplálkozás közben.


Guvat az Eger-pataknál (Fotó: Győri Noémi)

Nagyon örülünk a sok fotónak, és kíváncsian várjuk "előcsalogat -e még valakiket" a tél. Egy biztos: A fotótárhelyünkben mandarinrécéről készült képekben többé nincs hiány.. ahogy a patakon a tőkés récékből (Anas platyrhynchos) sem.

Az alábbi látványos és kedves videót a patak madarairól novemberben készítette Birkás László és Király Gábor (C film produkció)

Közösségi oldal: www.facebook.com/mmebukkihcs

Hák Flóra
2016.01.24.