A megújult Műfészek

A ragadozómadár védelem fontos eleme a fajspecifikus műfészkek kihelyezése. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetve az MME bükki helyi csoport működési területén többszáz műfészek szolgálja ezt a célt melyekben az elmúlt évtizedek alatt, szinte az összes nálunk előforduló és gallyfészkeket építő és nem építő ragadozómadár faj költött már.

A jól megépített műfészkek kulcsingert jelentenek e ritka madarak számára és segítségükkel jól védhető helyekre „csábíthatjuk” a zavarásra érzékeny fajokat. Ezeknek a munkáknak a keretében a faj által, védelmi szempontból kedvező helyre épült fészket megerősítjük, „újraépítjük” a leszakadtakat. Műfészkeket elődlegesen a fészket nem építő sólyomfélék (kerecsen-, vándorsólyom) számára helyezünk ki, azok élőhelyein. Ebben az esetben az egyik természetvédelmi szempontból kiemelt fajunk, a parlagi sas egykori fészkének a megerősítése volt a cél. Ebből a fajból már alig költ néhány pár középhegységeinkben- az állomány zöme leköltözött a síkvidékre. Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ez a tendencia megálljon, és ne tünjön el a hegyvidéki területekről. Ennek jegyében számos műfészket helyeztünk ki, és fészkeket erősítettünk meg az egykori fészkelőhelyekben. 

Ezek egyikének felújítását végeztük el a mai napon a BNPI-MME együttműködésével. Ez a pár már közel 2 évtizede leköltözött a hegységperemre, de rendszeresen a sasok jelen vannak e régi, tradicionális revirben is. Nagyon reméljük, hogy a számukra kihelyezett „ingyen öröklakás” egyszer visszavonzza ide egyik legnagyobb ornitológiai értékünket. A fészkelőhely védelmi szempontból igen kedvező, mert távol van emberek által járt utaktól és erdőgazdálkodás sem érinti ezt a területet, ezért is érdemes ebbe a tradicionális revírbe visszacsábítani a párt.

Szitta Tamás -  Pongrácz Ádám