2021.07.09
Bükki Helyi Csoport

Gólya road show 2021 - Bükki Helyi Csoport beszámoló

A fehér gólyák töretetlen népszerűségének köszönhetően, idén is több száz érdeklődő várta a „gólyakaraván” érkezését. Helyi Csoportunk szervezésében 12 helyszínen valósult meg a fehér gólyák látványgyűrűzése, mely során összesen 35 fióka kapott ornitológiai, illetve színes gyűrűt.

Az egyedi jelölésnek köszönhetően sok értékes információt nyerhetünk a fehér gólyák vonulási stratégiájáról, élőhely-, illetve párválasztási szokásairól. A színes gyűrű nagyobb távolságból is jól látható, így nem szükséges a madarak befogása, távcsővel vagy akár fotódokumentáció segítségivel könnyűszerrel leolvasható a gyűrűn szereplő azonosító.

Zajlik a munka (Fotó: Juhász Benedek)

Így történt ez az egerszóláti gólyafészekhez érkezve, ahol nagy örömmel észleltük, hogy az egyik szülőmadár gyűrűt visel. A karakterek leolvasását követően megtörtént az azonosítás. A madarat fiókaként, 2015 06. 19-én Papp Ferenc jelölte a Nógrád megyei Mohorán.

"Gazdátlan"  színes gyűrűk (Fotó: Juhász Benedek)

Köszönjük az áramszolgáltatónak az együttműködést és a segítséget, a gyűrűző szakembereknek (Fitala Csaba, Seres Nándor, Somoskői Péter) a fáradhatatlan munkáját, valamint az önkénteseink segítségét!