2016.04.04
Budapesti Helyi Csoport

Várakozáson felüli sikerrel zárult a tavaszi nagytakarítás a Palotai-szigeten

Az Újpest északi részén található Palotai-sziget Természetvédelmi Terület 1999 óta élvez helyi szintű védettséget a Fővárosi Önkormányzatnak köszönhetően.

A 49,2 hektáros terület két különálló részből tevődik össze, melyeket az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telephelye választ el egymástól.

Az igen értékes terület legfőbb értéke az az ártéri ligeterdő, mely még ma is hűen tükrözi az emberek által nem bolygatott Dunai ártér ősi képét.

A szigeten több évtizede semmiféle erdőgazdálkodási tevékenység nem zajlik, melynek köszönhetően a természetes folyamatok mind a mai napig zavartalanok a szigeten.

Ugyanakkor az erdőt a védetté nyilvánítást megelőzően és egyes részeit ezt követően is sokan illegális szemétlerakóhelyként használták. Ezt a súlyos állapotot tovább növelte, hogy olykor a Dunai áradások is tetemes mennyiségű hulladékot hoznak be a fák közé.

A szemét összegyűjtésére tett első jelentősebb kísérletet Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportja végezte 2012-ben, amikor összesen 55 köbméter hulladékot sikerült eltávolítani a területről. Még ebben az évben a WWF-fel karöltve további 10 köbméter szemét összeszedésére került sor.

Ezt követően a Főkert Nonprofit Zrt. az FKF Zrt.-vel közösen, a Fővárosi Önkormányzat koordinációja mellett 2016 év elejéig összesen több, mint 400 köbméter hulladékot vitt el a szigetről.

Ez a bíztató folyamat folytatódott 2016 április 2-án, az MME Budapesti Helyi Csoportja önkénteseinek köszönhetően.

A 9 órára meghirdetett találkozóra összesen 22-en érkeztek, de a területre történő besétálás során még további csatlakozók is társultak hozzánk, így a nap folyamán 35-en segítették a tavaszi nagytakarítást.

A védett terület északi részének közepén elhelyezett bázishelyünk környékén már a koradélelőtti órákban tetemes mennyiségű zsák gyűlt össze, így a Főkert segítségével napközben is történt szemételszállítás.

A munka nagy lelkesedéssel zajlott egészen délután 5 óráig, melyet a remek tavasz idő és a finom ételek folyamatos készítése is segített.

A töretlen lelkesedés komoly eredményeket hozott a terület megtisztítását illetően: a nap végére 145 darab zsák telt meg, melyek mellett kb. fél köbméter bezsákolhatatlan hulladék – hűtőajtók, bútordarabok, tv-k stb. – is előkerült. Ezen kívül összesen 30 darab gumit is összegyűjtöttünk, melyek között igen nehéz traktor és tehergépkocsi kerekek is voltak. A nagy mennyiségű hulladék elszállítása a Főkert segítségével egészen este 10 óráig eltartott!

Összességében 25 köbméter szeméttől szabadítottuk meg a területet, mely az elmúlt évek eredményeivel együtt mára azt az eredményt hozta, hogy az északi erdőrész alsó kétharmada döntően szemétmentessé vált. A rév utcához közel eső legészakibb területek azonban még most is igen rossz állapotban vannak hulladék-téren, így tervezzük, hogy további akciókat is szervezünk az elkövetkezendő években. Ha az elmúlt évek ütemében zajlik a hulladékmentesítés akkor várhatóan pár éven belül teljesen megtisztulhat a főváros eme páratlan élővilággal rendelkező védett területe.


A tavaszi nagytakarítás megkezdése előtt, már kora reggel elkészült a bázishelyünk, ahol az önkéntesek ellátásáról gondoskodtunk. (Fotó: Bajor Zoltán)


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert NZrt. által szervezett szemétszedést a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata is segítette. (Fotó: Bajor Zoltán)


A legrosszabb állapotokat a terület északi szegélyében, a Rév utca mentén találtuk. (Fotó: Bajor Zoltán)


A nap folyamán előkerült egy vöröshasú unka is… (Fotó: Bajor Zoltán)


… mely veszélyt érezve hátára fordulva élénk hasmintázatával igyekszik ráijeszteni ellenségeire. (Fotó: Bajor Zoltán)


A Palotai-sziget egyik védett növénye a szálkás pajzsika, melyből többet is megfigyelhettünk az erdő kidőlt fatörzsein. (Fotó: Bajor Zoltán)