2018.08.31
Budapesti Helyi Csoport

V. Naplás-tavi madargyűrűző akció - beszámoló

Ötödik alkalommal rendeztünk nyár végi madárgyűrűző tábort a Naplás-tónál. Idén 13 napos akciót terveztünk több érdekes programmal megfűszerezve.

A bázisunkként működő gátőrházat a tulajdonos bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk! A csapat magját természetesen a madárgyűrűzők alkották: Hazafi Dorottya az első 5 napon, Kocsi Attila 17-étől zárásig segítette a megvalósítást. A kezdés előtt pár nappal Bajor Zoltán és csapata kitisztította a hálóállásokat a nádasban és a bodzásban. 13-án dél körül kezdtük el munkát, amely a gyűrűző állomás berendezésével és a hálók kifeszítésével telt.

Az idei évben 17 hálóval dolgoztunk, amelyek 9 területen voltak elhelyezve. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak két estét mosott el az eső. A nagy meleg és az időnként feltámadó erősebb szél nehezítette a munkát, de az eredményekre így is büszkék lehetünk. A korai bodzaérés miatt sajnos a bokrosok nem voltak túl produktívak, így a madarak zömét a nádasban fogtuk. Az egyedszám eléggé hullámzott, voltak olyan napok, amikor csak 20-40 egyed került a hálókba, de 120 példány felett is fogtunk az egyik napon. Természetesen a hajnali, reggeli órák voltak a legjobbbak, de volt, hogy este is sok madár repült a hálókba. Az akció során minden kilátogató megtekinthette a madárgyűrűzés folyamatát, módszereit, sok információt kaphatott a terület élővilágáról és általában a madárvédelemről. Szemléltető molinóink, segédanyagaink, kiadványaink segítségével remélhetőleg sok hasznos és érdekes információt tudtunk átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 13 nap során 39 fajból összesen 709 madár akadt a hálóinkba, ebből 32 visszafogás volt. A tábor ideje alatt több mint 1000 látogató érkezett, legtöbben célzottan jöttek hozzánk, de jó néhányan csak arra jártak és véletlen csöppentek bele a madárgyűrűzési bemutatóba. Az akció leggyakoribb madarának a foltos nádiposzáta bizonyult, a teljes mennyiség 26,7%-át tették ki, összesen 186 egyedet jelöltünk meg. Nagyobb számban fogtunk barátposzátát (105 pld.) kerti poszátát (61 pld), cserregő nádiposzátát (59 pld). Ritkább fajok is megkerültek, mint például 7 példány nagy fülemüle, 1 berki és 5 réti tücsökmadár, de nem hiányozhattak a mindig népszerű őszapók, vörösbegyek és kék és széncinegék sem. Az akció 5 éves történetében először sikerült guvatot és karvalyt jelölnünk. Mindkét egyedet sok érdeklődő láthatta.


Fürjkakas és tyúk (Fotó:Lendvai Csaba)


Fürjek (Fotó: Lendvai Csaba)


Fürj tyúk (Fotó: Ozogány Katalin)


és a kakas (Fotó: Ozogány Katalin)


Guvat (Fotó: Lendvai Csaba)


Berki tücsökmadár (Fotó: Ozogány Katalin)


Csilpcsalpfüzike (Fotó: Ozogány Katalin)

A gyűrűs megkerülések között voltak érdekességek. Egy másodéves barátcinegét, amelyet 2017.07.26-án jelöltek, 389 nappal később, augusztus 19-én fogtunk vissza. Talán a legérdekesebb adat az a rövidkarmú fakusz, amely tavaly (2017.08.18-án 9-kor) jelöltünk, és napra (és szinte órára) pontosan egy évvel később (2018.08.18-án 10-kor)) ugyanabban a hálóban fogtuk vissza.


Erdei pityer (Fotó: Ozogány Katalin)


Hím karvaly (Fotó: Lendvai Csaba)


Kerti geze (Fotó: Ozogány Katalin)


Kerti poszáta (Fotó: Ozogány Katalin)


Nádirigó (Fotó: Ozogány Katalin)


Nádirigó portré (Fotó: Lendvai Csaba)


Nagy fülemüle (Fotó: Lendvai Csaba)


Rövidkarmú fakusz (Fotó: Lendvai Csaba)


Fiatal réti tücsökmadár (Fotó: Ozogány Katalin)


Szürke légykapó (Fotó: Ozogány Katalin)


Tövisszúró gébics (Fotó: Ozogány Katalin)

Részt vettünk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és MME idén is folyó közös munkájában, amely során a tájidegen teknősfajokat próbálják meg a vízből eltávolítani. Az őrszolgálat képviseletében Moharos Zsolt bemutatta az MME-vel közös teknősvédelmi tevékenységet, a gyerekek megtekinthették az állatkertbe kerülő ékszerteknősöket. A program nagyon sikeres, ugyanis több mint 100 példányt fogtak már be, amelyeket az állatkertben helyeznek el. 2018-ban már csak 10 idegenhonos teknős került a csapdába, tehát egyre kisebb számban vannak jelen a tóban. A Napláson még szép számban él a hazánkban őshonos mocsári teknős, amelynek fennmaradását veszélyeztetik ezek a tájidegen fajok.

A programot színesítette több éjjeli rovar megfigyelés, illetve nappal is sok érdekességet láttunk a "nem madár" kategóriából is.

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segített a megvalósításban! Kocsi Attilának, Hazafi Dorottyának, Ócsai Péternek, Bajor Zoltánnak köszönjük a szervezésben és madárgyűrűzésben nyújtott segítséget. Hálával tartozunk mindazoknak, akik a madárszedésben és a standnál végzett ismeretterjesztő munkában segítségünkre voltak. Név szerint köszönettel tartozunk: Schrodt Olivérnek, Moharos Zsoltnak és családjának, Adorján Áginak, Körmendi Csillának, Mészáros Ádámnak, Nagy Ingridnek, Szántó Anitának, Ozogány Katalinnak, Szabadi Krisztának,  Pénzes Gábornak, Orbán Zoltánnak, Csopják Tamás Viktornak, Juhász Ádámnak, Molnár Lázlónak, Pintér Balázsnak és K. Szabó Attilának. Szintén köszönetet kell mondanunk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak, elsősorban Moharos Zsoltnak a folyamatos segítségért.
A programot idén is több éjjeli rovarászattal gazdagítottuk, ennek megszervezésében köszönet illeti Mészáros Ádámot.


Legközelebb október 6-7-én az Európai Madármegfigyelő Napok budapesti rendezvényén találkozhatnak hasonló programmal ugyanitt!


A fogott madárfajok és példányszámuk: (zárójelben: új gyűrűs + visszafogás):
karvaly 1+0

fürj 9+0

guvat 1+0

nagy fakopáncs 1+0

partifecske 2+0

füstifecske 11+0

erdei pityer 2+0

vörösbegy 3+0

nagy fülemüle 7+0

fülemüle 10+1

fekete rigó 5+1

énekes rigó 4+0

réti tücsömadár 5+0

berki tücsökmadár 1+0

nádi tücsökmadár 2+0

foltos nádiposzáta 186+3

énekes nádiposzáta 29+2

cserregő nádiposzáta 59+4

nádirigó 11+2

kerti geze 48+2

kis poszáta 1+0

mezei poszáta 14+0

kerti poszáta 61+0

barátposzáta 105+9

sisegő füzike 2+0

csilpcsalpfüzike 5+0

fitiszfüzike 7+0

szürke légykapó 3+0

kormos légykapó 1+0

őszapó 3+0

barátcinege 0+1

kék cinege 7+2

széncinege 47+3

rövidkarmú fakusz 2+1

tövisszúró gébics 10+0

szajkó 1+0

mezei veréb 4+0

erdei pinty 6+1

zöldike 1+0