2017.06.26
Budapesti Helyi Csoport

Új növényfaj került elő Budapesten

Soroksáron 2017.06.18-án egy számunkra ismeretlen, homogén nőszőfű állomány került elő. A fajt a terepen nem sikerült azonosítani, de tudtuk, hogy valami izgalmas növénybe sikerült belefutni.

A helyszínen készített habitus-, virágzat és közeli virágképek alapján Sulyok József, az egyik legjobb hazai orchideakutató adta meg kérdésünkre a választ (utólag is köszönet érte). Levele bearanyozta a napomat, mert kiderült, hogy a növény nem más, mint az egyik ikonikus nőszőfüvünk, a bugaci nőszőfű (Epipactis bugacensis).

Magát a fajt is hazánkból írták le, Karl Robatsch 1990-ben Bugacról közölte először. Magyarországon a Duna-Tisza közének főleg a déli részein található, jelentősebb élőhelyei ligeterdő foltok és telepített nyarasok. Az Orchideatlaszban (Molnár V.A. (szerk.) 2011: Magyarország Orchideáinak atlasza) összesen 23 flóratérképezési négyzetből jelölik, hazai állományát ezres nagyságrendűre becsülik. Fokozottan védett növény, eszmei értéke: 250 000 Ft.

A most megtalált állomány jelenleg a legészakibb hazai előfordulása a fajnak. Budapestről nem volt ismert és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelési területéről sincs adata.

Reméljük, a jövőben is kerülnek hasonlóan érdekes és értékes növények Budapestről.

Szöveg: Pintér Balázs


Bugaci nőszőfű (Fotó: Pintér Balázs)


Bugaci nőszőfű (Fotó: Pintér Balázs)