2017.05.15
Budapesti Helyi Csoport

Tavaszi túra a Tétényi-fennsíkon

Az utolsó első féléves túránkat a Tétényi-fennsík természetvédelmi területre szerveztük. A borongós, esős idő ellenére nagyon sokan, mintegy ötvenen érkeztek a túrára.

Sajnos nem sokkal azután, ahogy útnak indultunk a tanösvényen áztató eső kezdődött, ami rövidebb megszakításokkal végig kísért túránk során. A túra elején a jellegzetes szárazgyepekre jellemző lejtősztyep társulások karakter fajait néztük meg, így többek között csabaíre vérfüveket (Sangiusorba minor), koloncos legyezőfüveket (Filipendula vulgaris), szürke nyúlkaprokat (Trinia glauca), kéken virágzó hegyi leneket (Linum austriacum), magas gubóvirágokat (Globularia punctata) és védett selymes boglárkákat (Ranunculus illyricus) láttunk. A víztorony mellett elhaladva egy öreg vörös vércse (Falco tinnunculus) hím ült a torony peremére, amit sikerült többen megnéznünk, később még több példányt is megfigyeltünk. Az esős idő ellenére több helyen hallottunk éneklő fülemüléket (Luscinia megarhynchos), barát- és kis poszátákat (Sylvia atricapilla; S. curucca). Felérve a nyíltabb dolomtiszikla kibúvásokkal tarkított platóra, egy tövisszúró gébics (Lanius collurio) párt figyeltünk meg, a hím a szitáló eső ellenére elég aktívan viselkedett, többször énekelni kezdett. Itt találtunk borzas vértöveket (Onosma visianii), fehéres csüdfüveket (Astragalus vesicarius subsp. albidus) és számos sömörös kosbort (Orchis ustulata) a tanösvény mellett. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának kíséretében megtekinthettük a fokozottan védett bennszülött magyar gurgolya (Seseli leucospermum) még csak nyíló hajtásait, valamint a pár éve itt előkerült kétlevelű sarkvirág (Palanthera bifolia) virágzó példányát is. Amíg a résztvevőket kisebb létszámú csoportokra osztva természetvédelmi őrök felkísérték a védett növények élőhelyéhez, addig a többiek egy éneklő hím citromsármányt (Emberiza citrinella) és egy cigánycsukot (Saxicola rubicola) figyelhettek meg egészen közelről. Az idei februári élőhelykezelés alkalmával kirakott négy vörös vércse ládát is végignéztük, de sajnos nem láttunk egyik költőládában sem foglalást, de a hím vörös vércse folyamatosan ott mozgott a ládákat tartó faoszlopok tetején, amelyeket vadászlesként használt.

Köszönjük szépen a természetvédelmi őrszolgálatnak, különösen Serfőző Katalin és Bartha István természetvédelmi őröknek a Tétényi-fennsík védett növénytani értékeinek kalauzolásában nyújtott segítségét.

Berényi Zsombor


A terület egyik nagy értéke: a sömörös kosbor (Fotó: Berényi Zsombor)


Borzas vértő (Fotó: Berényi Zsombor)


Kakukkfű (Fotó: Frekot Erika)


Selymes boglárka (Fotó: Frekot Erika)