2022.07.15
Budapesti Helyi Csoport

Odúlakó madaraink védelme Budapesten 2022-ben

Helyi csoportunk hosszú ideje foglalkozik odútelepek üzemeltetésével. Ezeket városi közparkokban, külsőbb kerületek védett és védelemre érdemes területein helyeztük ki és tartjuk fenn.

Budapesten a kihelyezett odútelepeinken 1477 odút kezelünk, amelyek nagyobb részt B és kisebb részt D típusú odúkból állnak.

Ezek a következőképpen oszlanak el:

- A BKM Zrt Főkert Diviziójának kezelésében (továbbiakban Főkert) levő közparkokban 950 db.,

- a Főkert által kezelt helyi jelentőségű védett területeken 225 db. illetve,

- további védett és természetközeli területeken 302 odú biztosít fészkelési lehetőségeket a madarak számára. (Ilyen például a Farkasréti-temető vagy éppen Farkas-erdő)
 

 


Csuszka fiókák (Fotó: Sarlós Dávid)

A 2022-es eredmények a következők:

Főkert által fenntartott közparkokban: 430 odút foglaltak el a madarak, amely 45%-os foglalási arány!

A Főkert által kezelt helyi jelentőségű védett területeken 149 odúban volt költés, amely 66,2%-os kihasználtságot jelent.

A fentebb jelzett harmadik kategóriához tartozó odúk esetében 302 odúból 168 telepedtek meg madarak, ami 55.6% foglaltságot jelent.

Az összes odút tekintve 747 odú volt foglalt az 1477-ből, ami 50,5% foglalásnak számít. Természetesen a telepek „népszerűsége” erősen függött a területek típusától is, volt ahol 80-90%-os volt a foglaltság, volt ahol nagyon alacsonynak bizonyult.

A foglalási arányokat összehasonlítva jól látható, hogy a védett területeken sokkal nagyobb mértékű az odúfoglaltság, amely egyrészt az elérhető táplálék mennyiségével indokolható. A Főkert parkokban kihelyezett odútelepek második szezonja után jól látható, hogy a 2021-es 31% körüli foglaltság jelentősen emelkedett és már 45%-ot ért el. Az új telepek első évben rendszerint még „nem teljesítenek olyan jól”, mivel a madaraknak még fel kell fedezniük, másrészről a korábbi évek szaporulata is nagy valószínűséggel itt kezd majd költésbe.

A megtelepedett fajok, illetve a párok és nevelt utódok száma a következő:

 

Faj

 

Főkert által kezelt közparkok

 

Főkert által kezelt védett területek

Egyéb védett és védelemre érdemes területek, parkok

 

Összesen:

széncinege

386 pár, 2152 u.

128 pár, 672 utód

135 pár, 639 utód

649 pár, 3463 u.

kék cinege

17 pár, 142 utód

9 pár, 85 utód

12 pár, 105 utód

38 pár, 332 utód

csuszka

2 pár, 7 utód

6 pár, 42 utód

7 pár, 41 utód

15 pár, 90 utód

seregély

16 pár, 69 utód

6 pár, 23 utód

4 pár, 22 utód

26 pár, 114 utód

mezei veréb

9 pár, 26 utód

-

7 pár

16 pár, 26 utód

örvös légykapó

-

-

2 pár, 7 utód

2 pár, 7 utód

házi rozsdafarkú

-

-

1 pár, 2 utód

1 pár, 2 utód

Összesen:

430 pár, 2396 u.

149 pár, 822 utód

168 pár, 816 utód

747 pár, 4034 u.

*Az utódok száma az ellenőrzéskor észlelt tojások illetve fiókák száma. Ennél a számnál a valóságban az utódok száma magasabb, mivel a kotló madarak esetében nem volt ez az érték megállapítható. A verebek esetében a fiókaszám sok esetben csak az odút legtöbbször teljes mértékben kitöltő fészek megbolygatásával lenne megadható, amitől eltekintettünk természetesen.

 


Kitollasodott széncinege fiókák (Fotó: Sarlós Dávid)

Amint az adatok mutatják 2022-ben 747 pár madár minimum 4034 utódot nevelt odútelepeinken. A tavalyi évhez képest újabb telepek is létesültek (pl. Fiumei úti Sírkert), illetve újabb telepek kerültek be az adatbázisba (Pl. Főkert telephelyén), de ezzel kalkulálva is jelentős növekedést láthattunk, ugyanis a 605 pár 747-re duzzadt. Egyedül a kék cinegék foglaltak el idén kevesebb odút, a többi faj esetében emelkedést tapasztaltunk a tavalyi évhez képest. A fészekaljak nagysága is emelkedett, amelynek a kedvező tavaszi, csapadékosabb időjárás, illetve a melegebb május lehet az egyik legfőbb oka.

 


Mezei veréb fiókák (Fotó: Sarlós Dávid)

Az odukat bizonyos esetben más állatcsoportok képviselői is elfoglalhatják. Idén is szép számmal találkozunk nagy pelékkel a Népligetben, mogyorós pelével Kőbányán, de az igazi érdekesség, hogy egyik odúnkat egy vörös mókus család is belakta. Az emlősök mellett több alkalommal poszméheket beköltöztek az elhagyott madárfészkekbe.

 


Cseperedő seregélyek (Fotó: Sarlós Dávid)

Az őszi-téli időszakban az odúk takarítása és karbantartása következik, amely során javítjuk vagy cseréljük harkályok által megrongált, vagy egyéb okból sérült darabokat is.

Köszönjük a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Divíziójának együttműködését a fővárosi közparkok, illetve helyi jelentőségű védett területek odútelepeinek ellenőrzésében!

 


Anyányi csuszkák (Fotó: Sarlós Dávid)

Köszönjük Markó Gergelynek a Fiumei úti Sírkert odútelepének legyártását és kihelyezését!

A munkát önkénteseink segítsége nélkül nem tudtuk volna elvégezni, amit ezúton is köszönünk: Bajor Zoltánnak, Bárdos Imrének, Ifj. Bebesi Zoltánnak, Bebesi Zoltánnak, Jandó Benedeknek, Juhász Imrének, Karcza Zsoltnak, Laukó Katalinnak, Lukács Katának, Meszlényi Andrásnak, Moharos Zsoltnak, Molnár Anna, Novák Gábornak, Nyáry Zsigmondnak, Schrodt Olivérnek, Soós Tamásnak, Czikkelyné Ágh Nórának és az irányításával dolgozó MTA-PE Evolúciós Ökológiai kutatócsoportnak!

Sarlós Dávid, Lendvai Csaba