2018.02.22
Budapesti Helyi Csoport

Madárgyűrűzést tartottunk Budapesten

Mintegy 60 érdeklődő szeretett volna megismerkedni közelebbről a madarakkal a Túzok utcánál meghirdetett programon.

A területen madáretetőt üzemeltetünk, mely az itt tartózkodó téli madárvendégek vagy a hazánkban költő, ám áttelelő madárfajok számára nyújt segítséget. Az etető leggyakoribb vendégei a cinegék, így most is belőlük volt a legtöbb a bemutatón.

A gyűrűzésről, vonulásról sok információt tudtunk átadni a jelenlévőknek, hiszen nem csak a gyűrűzés maga, hanem az ismeretterjesztés, környezeti nevelés is fontos szempont egy-egy ilyen eseményen. A kisebbek és nagyobbak egyaránt érdeklődéssel figyelték Hegedűs Dániel gyűrűzőt aki a gyűrűzött madarak főbb adatait (kondíció, tömeg, szárnyhossz, ivar, kor) is felvette. Ezek a helyszínen egy gyűrűzőnaplóba kerülnek, majd az év során egy hazai madárgyűrűzési adatbankba. Az adatbanknak köszönhetően az is kiderült, hogy a mai napon kézre került példány egyike 2015-ben, azaz 3 éve kapott gyűrűt. Kék cinege és nagyobbik társa a széncinege került csak kézre jó ideig, ám aki kitartó volt és egészen a program végéig maradt annak meglepetésben is volt része, hiszen az legvégén sikerült kézben megmutatni a szajkó 2 példányát, valamint egy meggyvágót és egy nagy fakopáncsot is.

Köszönjük mindenki segítségét aki a bemutatót önkéntesként segítette: Hegedűs Dániel, Schrodt Olivér, Bártol István, Csopják Tamás, Szrehárszki Levente, Sztrehárszki Lili, Lendvai Csaba.

Kincses László