2017.09.19
Budapesti Helyi Csoport

IV. Naplás-tavi madárgyűrűző akció - beszámoló

Negyedik alkalommal rendeztünk nyár végi madárgyűrűző tábort a Naplás-tónál. Idén 15 napos akciót terveztünk több érdekes progammal megfűszerezve.

A bázisunkként működő gátőrházat a Fővárosi Csatornázási Művek, illetve a BLV „Sport” Horgász Egyesület bocsátotta rendelkezésünkre idén is, amit ezúton is köszönünk! A csapat magját természetesen a madárgyűrűzők alkották, Ócsai Péter az első héten, Kocsi Attila végig segítette a megvalósítást. A gyűrűzőmunkát 2 napra Sarlós Dávid, és egy délutánra Orbán Zoltán vette át. A kezdés előtt 2 nappal Bajor Zoltán és csapata segítségével kitisztítottuk a hálóállásokat és újabbakat alakítottunk ki a nádasban és a bodzásban. 11-én dél körül kezdtük el munkát, amely a gyűrűző állomás berendezésével és a hálók kifeszítésével telt.


Naplás-tó látkép (Fotó: Lendvai Csaba)

Az idei évben 19 hálóval dolgoztunk, amelyek 6 területen voltak elhelyezve. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak kétszer fél napot mosott el az eső. A nagy meleg és az időnként feltámadó erősebb szél nehezítette a munkát, de az eredményekre így is büszkék lehetünk. A madarak száma eléggé hullámzott, voltak olyan napok, amikor csak 30-40 egyed került a hálókba, de 200 példány felett is fogtunk két napon. Természetesen a hajnali, reggeli órák voltak a legproduktívabbak, de volt, hogy este is sok madár repült a hálókba. Az akció során minden kilátogató megtekinthette a madárgyűrűzés folyamatát, módszereit, sok információt kaphatott a terület élővilágáról és általában a madárvédelemről. Szemléltető molinóink, segédanyagaink, kiadványaink segítségével remélhetőleg sok hasznos és érdekes információt tudtunk átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 15 nap során 44 fajból összesen 1163 madár akadt a hálóinkba, ebből visszafogás 113 alkalommal volt. A tábor ideje alatt 590 látogató érkezett, legtöbben célzottan jöttek hozzánk, de jó néhányan csak arra jártak és véletlen csöppentek bele a madárgyűrűzési bemutatóba. Az akció leggyakoribb madarának ismét a barátposzáta bizonyult, a teljes mennyiség 27%-át tették ki, összesen 282 egyedet jelöltünk meg. Nagyobb számban fogtunk foltos nádiposzátát (155 pld.) kerti poszátát (62 pld), széncinegét (53), cserregő nádiposzátát (52 pld). Ritkább fajok is megkerültek, mint például 12 példány nagy fülemüle, 2 berki és 2 réti tücsökmadár, de nem hiányozhattak a mindig népszerű őszapók, vörösbegyek és kék cinegék sem.


Örvös légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)


Meggyvágó (Fotó:Lendvai Csaba)


Foltos nádiposzáta (Fotó: Lendvai Csaba)


Énekes rigó (Fotó: Lendvai Csaba)


Füsti fecske (Fotó: Lendvai Csaba)


Zöld küllő (Fotó: Lendvai Csaba)


Csuszka (Fotó: Lendvai Csaba)


Házi rozsdafarkú (Fotó: Lendvai Csaba)


Szürke légykapó (Fotó: Lendvai Csaba)

A korábban nem fogott fajok között szerepelt a nádi tücsökmadár, a kerti rozsdafarkú, karvalyposzáta, illetve a sárgarigó.


Nádi tücsökmadár (Fotó:Lendvai Csaba)


Kerti rozsdafarkú (Fotó: Lendvai Csaba)


Karvalyposzáta (Fotó: Lendvai Csaba)


Sárgarigó (Fotó: Lendvai Csaba)

Az idei évben először külföldi gyűrűs madarat is sikerült fognunk, mégpedig egy Csehországban jelölt nádirigót. A fiatal madarat Ostrava mellett gyűrűzték 2 héttel azelőtt.


A Csehországban gyűrűzött nádirigó (Fotó: Lendvai Csaba)


A nádirigó útvonala (Forrás: Madárgyűrűzési Központ)

Szintén érdekes adatnak bizonyult két csuszka megfogása, amelyeket egy évvel ezelőtt szintén párban fogtunk meg. Két igazán hűséges madárról van szó, ez biztosan kiderült. Területhűség kapcsán egy 2014 augusztusában, első táborunk során jelölt nagy fakopáncs érdemel elismerést.


Nagy fakopáncs (Fotó: Lendvai Csaba)

Természetesen a tavat és környékét is rendszeresen figyeltük, így érdekes faunisztikai megfigyelésekkel is gazdagítottuk adatbázisunkat.  A vízen sikerült megfigyelnünk csörgő récét, kanalas récét, kormos szerkőt, szürke cankó, bakcsót és kabasólymot. Rendszeresen láttunk egy darázsölyv párt, amelyet később a kirepült fiókával együtt is megfigyelhettünk.


Öreg darázsölyv (Fotó: Lendvai Csaba)


Öreg darázsölyv alulról (Fotó: Lendvai Csaba)

Részt vettünk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és MME idén is folyó közös munkájában, amely során a tájidegen teknősfajokat próbálják meg a vízből eltávolítani. Az őrszolgálat képviseletében Moharos Zsolt bemutatta az MME-vel közös teknősvédelmi tevékenységet, a gyerekek megtekinthették az állatkertbe kerülő ékszerteknősöket. A program nagyon sikeres, ugyanis100 körüli példányt fogtak már be, amelyeket az állatkertben helyeznek el. A Napláson még szép számban él a hazánkban őshonos mocsári teknős, amelynek fennmaradását veszélyeztetik ezek a tájidegen fajok. Egy alkalommal egy közelben táborozó gyerekcsoportnak is sikerült programot biztosítani.


Munkában a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat (Fotó: Lendvai Csaba)


A munkában mi is segédkeztünk (Fotó: Lendvai Csaba)


Az egyik alkalommal ezt a nagy méretű vörösfülű ékszerteknős találtuk az egyik csapdában (Fotó: Lendvai Csaba)

A programot színesítette több éjjeli rovar megfigyelés, illetve nappal is sok érdekességet láttunk a "nem madár" kategóriából is.


Sebes acsa határozása (Fotó: Lendvai Csaba)

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segített a megvalósításban! Ócsai Péternek, Kocsi Attilának, Bajor Zoltánnak, K. Szabó Attilának köszönjük a szervezésben és madárgyűrűzésben nyújtott segítséget. Hálával tartozunk mindazoknak, akik a madárszedésben és a standnál végzett ismeretterjesztő munkában segítségünkre voltak. Név szerint köszönettel tartozunk: Balogh Lillának, Körmendi Csillának, Nagy Anna Fruzsinának, Nagy Ingridnek, Szabadi Krisztának,  Sztrehárszki Lilinek, Kincses Lászlónak, Réthelyi Bálintnak, Pénzes Gábornak, Orbán Zoltánnak, Csopják Tamás Viktornak, Pintér Balázsnak, Golen Gerhárdnak, Meszlényi Andrásnak, Péntek Istvánnak, Sümegi Istvánnak és Schrodt Olivérnek. Szintén köszönetet kell mondanunk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak, elsősorban Moharos Zsoltnak a folyamatos segítségért.
A programot idén is több éjjeli rovarászattal gazdagítottuk, ennek megszervezésében köszönet illeti Mészáros Ádámot és Karl Csabát.


Legközelebb szeptember utolsó és október első napján az Európai Madármegfigyelő Napok budapesti rendezvényén találkozhatnak hasonló programmal ugyanitt!


A fogott madárfajok és példányszámuk: (zárójelben: új gyűrűs + visszafogás):
Fekete rigó 10 + 0
Énekes rigó 7 + 1
Széncinege 53 + 29
Kékcinege 23 + 5
Barátcinege 1 + 2
Barátposzáta 282 +17
Kis poszáta 27 + 3
Mezei poszáta 31 + 2
Kerti poszáta 62 +2
Karvalyposzáta 1 + 0
Füsti fecske 29 + 0
Fülemüle 22 + 14
Nagy fülemüle 11 + 2
Fitiszfüzike 21 + 0
Sisegő füzike 36 + 0
Csilpcsalpfüzike 19 +2
Vörösbegy 18 + 1
Őszapó 5 +1
Erdei pityer 4 + 0
Kerti geze 43 +5
Nádirigó 10 + 4
Cserregő nádiposzáta 52 + 6
Foltos nádiposzáta 155 + 11
Énekes nádiposzáta 46 + 2
Nádi tücsökmadár 4 + 0
Berki tücsökmadár 2 + 0
Réti tücsökmadár 2 + 0
Kormos légykapó 20 + 0
Örvös légykapó 1 + 0
Szürke légykapó 1 + 0
Csuszka 0 + 2
Erdei pinty 13 + 0
Zöldike 8 + 0
Meggyvágó 3 + 0
Nagy fakopáncs 0 + 1
Kis fakopáncs 1 + 0
Zöld küllő 1 + 0
Nyaktekercs 3 + 1
Szajkó 3 + 0
Tövisszúró gébics 15 + 0
Kerti rozsdafarkú 2 + 0
Házi rozsdafarkú 1 + 0
Rövidkarmú fakusz 1 + 0
Sárgarigó 1 + 0


Egy összeállítás a fogott madarakból (Fotók: Lendvai Csaba)


Végül az állandóan a tavon mozgó szürke gémek egyike. (Fotó: Lendvai Csaba)