2022.10.25
Budapesti Helyi Csoport

Hegyvidéki madárvédelem és kutatás közparkokban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT divíziójával közösen odútelepet létesített Budapest számos közparkjában.

A XII. kerületben 50 odú került kihelyezésre a Városmajorban, 20 db pedig a Gesztenyés kertben. Ezek között B és D típusú odúk is találhatóak. Az odukat szép számmal foglalták el madarak. A Városmajorban 11 pár széncinege és 2 pár kék cinege, a Gesztenyés kertben pedig 8 pár széncinege telepedett meg. Fészekaljanként 6-8 utódot regisztráltak, amely városi környezetben jó számnak mondható.

 


Kutatási eszközzel kiegészített mesterséges B odú (Fotó: Czikkelyné Ágh Nóra)

A munkához 2018-ban csatlakozott ELKH-PE Evolúciós Ökológia Kutatócsoportja, amely egy speciális kutatás keretében vizsgálja a széncinegék költését a különböző parkokban elhelyezett mesterséges oduk segítségével. Tavaly belekezdtek egy célzott viselkedésbiológiai vizsgálatba is, amiben szeretnék feltárni, hogy milyen kapcsolata lehet az egyedek eltérő emberrel szembeni bátorságának és a dopamin receptor fehérjéit kódoló gének változatosságának. Kamerafelvételek segítségével vizsgálják, hogy milyen gyorsan reagálnak a szülő madarak az emberi zavarásra, ami ebben az esetben az odú fáról való leemelése és egy 3 perces, emberi beszédet tartalmazó felvétel lejátszása. Az előzetes eredmények alapján a sokáig nézelődő, a kamerával szemben bizalmatlan egyedek és a gyorsan, habozás nélkül visszaérkező és berepülő szülők gyakran genetikailag különbözőek. Habár vizsgálatuk még csak két éve zajlik, de hosszútávon folytatva hozzájárulhat az antropogén környezeteben élő állatok egyik fontos alkalmazkodási módjának megismeréséhez, és segítheti gyakorlati védelmüket is (pl. az ökoturizmussal kapcsolatos problémák csökkentése révén).

 


Széncinege fészekalj (Fotó: Czikkelyné Ágh Nóra)

 


Az elmúlt évek munkája során talált érdekes fészkek (Fotó: Czikkelyné Ágh Nóra)
(A jobb oldali középső csuszka, a jobb alsó pedig házi veréb, a többi pedig széncinege által készített fészek. Ez utóbbi fajok nem költöttek 2022-ben ezen a két területen, de lehetséges, hogy a következő években megjelennek majd.)

Szöveg: Czikkelyné Ágh Nóra, Lendvai Csaba