2015.07.12
Budapesti Helyi Csoport

Felső-Kiskunsági Szalakóta Road Show 6. alkalommal

Idén ismét megszerveztük nyilvános szalakóta gyűrűzési akciónkat. A rendezvény előtti időszakban ellenőriztük a Felső-Kiskunságban kihelyezett  több mint 100 mesterséges odúnkat.

Az idei eredmények alapján 52-55 pár költött területen, amelyből a mi ládáinkban 44 pár talált otthonra. Néhány esetben már kirepülős fiókákat találtunk, de volt olyan fészek is, ahol még kotlott a tojó.

A gyűrűzésre 40 érdeklődő érkezett, így idén is igazi road show jött össze. Közösen 6 odút néztünk meg. Az első helyen már csak egy fióka volt gyűrűzhető, a többiek már kirepültek, míg a következő odúban kb 2,5 hetes fiatalokat tudtunk megmutatni. Pusztulást is tapasztaltunk, ami sajnos rendszeresen előfordul, az okot nem tudtuk megállapítani. A program második felében olyan fiókákat is találtunk, amelyek kb 8-10 naposak lehettek és még a tollaik is alig nőttek ki, így őket most nem gyűrűztük meg.

Ezúton köszönjük önkénteseinknek a munkát, akik a felmérésben, odúkihelyezésben, karbantartásban, illetve a gyűrűzésben segédkeztek az év során. Név szerint: Bárdos Imre, Juhász Imre, Szász László, Benesovits Nóra, K. Szabó Attila, Farkas Szabolcs, Sztarenszky Magdolna, Karcza Zsolt, Lukács Katalin, Ócsai Péter, Balogh Katalin, Péntek István.


Ürbö mellett egy tradicionális fészkelőhelyre mentünk először. (Fotó: Balogh Katalin)


A fészkeket létrával közelítettük meg. (Fotó: Balogh Katalin)


Ócsai Péter gyűrűző egy szalakóta fiókával (Fotó: Balogh Katalin)


A fiókák gyűrűzése közben sok információval szolgáltunk. A fotón Péntek István gyűrűzi az egyik szalakótát. (Fotó: Balogh Katalin)


Még tokos, ezáltal torzonborz külsejű fióka a gyűrűzés során. (Fotó: Balogh Katalin)


Kb. 10 napos fióka, amely túl kicsi még, hogy gyűrűt kapjon. (Fotó: Balogh Katalin)


Egy két héttel korábban gyűrűzött öreg szalakóta (Fotó: Lendvai Csaba)


A szalakóta védelmi csapat egy része (Fotó: Dobay Orsolya)

Az esemény „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében" (LIFE13/NAT/HU/000081) című LIFE+ program keretében valósult meg. További részletek: http://www.rollerproject.eu