2016.10.24
Budapesti Helyi Csoport

Felhívás – Jubileumi élőhelykezelés az újpesti Homoktövis termőhelyen 2016. október 29-én (szombaton), 9-15 h között

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja 10 évvel ezelőtt kezdte meg “Homoktövis-élőhelykezelés” elnevezésű akcióját Újpesten, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében, az itt található értékes homoki gyepek hosszútávú megőrzésének érdekében.


A területen található védett homokgyepek 22 védett növényfajnak adnak otthont, melyből a homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon, nem beszélve a számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfaj jelenlétéről. Ezek élőhelyét nagyban veszélyezteti a tájidegen fásszárúak térhódítása, melyek visszaszorítása és a Magyarországon egyedülálló természetes életközösség megóvása a legfontosabb feladat.

Az elmúlt tíz évben több mint 1000 önkéntes segítette törekvéseinket, melynek köszönhetően nemcsak a névadó homoktövis állománya erősödött meg, hanem az itt található egyéb védett és fokozottan védett növény- illetve állatfajok életkörülményei is nagymértékben javultak.

E nagyszabású munka azonban még korántsem érte el végleges célját. A terület természeti értékeinek megvédése és az ideális állapotok elérése még messze van! Éppen ezért várunk minél több érdeklődőt jubileumi akciónapunkra, ahol nem csak az eddig elért eredményeinket lehet megismerni, de be is lehet kapcsolódni a terület helyreállításába!

 

Mi lesz a feladat?

A szervezők 2016. október 29-én, szombaton már reggel 8 körül a helyszínen lesznek, az önkénteseknek elég 9:15-kor a területre érkezni.

A munka alapvetően cserjeirtást és a levágott ágak területről történő kihordását jelenti.

A munkához szükséges eszközöket – kesztyű, kézi és gépi szerszámok stb. – helyi csoportunk biztosítani fogja, de akinek lehetősége van rá, hozzon munkáskesztyűt, illetve kézifűrészt, vagy ágvágó ollót, mert ezekből minden darabra nagy szükség lesz. Idén továbbra is elsősorban a gallyak kihordásán lesz a hangsúly ezért az ágak mozgatásához szükség lesz ponyvákra és hevederekre is, hogy kötegelve lehessen szállítmányozni a faanyagot. Természetesen ezekből is lesz jó néhány darab.

A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amelyet adatai megadásával és aláírásával kell igazolnia.

Ahogy azt a résztvevők korábban megszokhatták, a szervezők étellel, itallal is készülni fognak (az ebédszünetben bemutató madárgyűrűzést is tervezünk), de a megjelenők létszámát lehetetlen előre megbecsülni, így a biztonság kedvéért mindenki készüljön némi saját élelemmel is.

 

Megközelítés

Tömegközlekedéssel legkönnyebben a 104-es busszal lehet elérni a helyi védettségű területet. Érdemes Újpest Központnál, az Újpesti Áruház oldalában lévő buszmegállónál felszállni a járatra, mely kb. 15 perc alatt éri el a területet. Hétvégén a 104-es busz csak félóránként közlekedik, ezért érdemes Újpest központhoz 8:35 körül megérkezni, ugyanis a busz kb. 8:41-kor érinti a fentebb említett megállót. A busszal a “Vízművek” megállóig kell eljönni, mely a régi és új 2-es út elágazása utáni második megálló. Más megközelítésben: a Megyeri-híd előtti megálló. A következő – Ezred utcai – állomás már a Megyeri-híd után van, ezért ha valaki esetleg túlmegy a megadott helyszínen, vissza kell sétálni néhány száz métert. A “Vízművek” megállótól táblák segítik a helyszín megközelítését.

A menetrend itt található >> 


Amennyiben autóval szeretne valaki érkezni, akkor a Váci út végénél a régi és új 2-es út elágazásától, a régi 2-en Dunakeszi felé kell jönni kb. 500 métert. Itt az út jobb oldalán található két óriásplakát és egy fém sorompó, ami a terület bejáratát zárja le. A sorompó a kezelés idején nyitva lesz, ezért mindenki biztonsággal beparkolhat a földút lezárt szakaszára.


A munka helyszíne – nagyításhoz katt a képre
(Forrás: Google Maps).

 

Közösségi szolgálat

FONTOS! A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha az értük felelősséget vállaló tanár is velük tart a rendezvényre! Egy csoport maximum 15 fős lehet! A részvételhez október 28.-ig lehet regisztrálni Kincses Lászlónál, a kincses.laszlo@mme.hu címen!

Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel tudunk fogadni!

 

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat természetvédelmi engedélye teszi lehetővé.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!
A lebonyolításban a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködnek!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Bajor Zoltán