2016.12.20
Budapesti Helyi Csoport

Etetős túrán jártunk

Az Óbudai-szigetre szervezett programunk ez alkalommal is sok érdeklődőt vonzott. Lendvai Csaba rövid tájékoztatót tartott, majd nagy lelkesen megindultunk a vezetők után.

Alig 20 métert követően az első madarak, amelyeket meg tudtunk mutatni az érdeklődőknek egy zöld küllő és egy nagy fakopáncs volt. Kisebb fenyőrigó csapatokat láttunk, amelyekbe szőlőrigók vegyültek. A szigeten több tagtársunk – Bárdos Imre, Abonyi Ottó, Szegedy István, Lopusny András- 4 etetőt üzemeltet egész télen. A kirándulás részeként az etetőket meglátogattuk és a rajta mozgó madársereget megmutattuk távolabbról a spektívek segítségével mindenkinek. A „kötelező” cinegék mellett nagy fakopáncs, zöldike és tengelic is megmutatta magát. Ezt követen feltöltöttük az etetőt, hogy a következő héten is legyen elegendő eleségük az odaszokott madaraknak. Közben Bárdos Imre hasznos információkkal segített, hogyan és mivel lehet etetni odahaza a kertben, vagy éppen az ablakban felbukkanó kedvenceket. A fekete napraforgó mellett, így a dió az ami a leginkább javasolt, de kiegészíthetjük almával, vegyes magkeverékkel, cinkegolyóval és még sok egyéb finomsággal. A harmadik etetőnél egy újabb programmal kedveskedtünk az 50 főnyi csapatnak. Kocsi Attila és Ócsai Péter vezetésével és több önkéntes madárszedőnk segítségével madárgyűrűzési bemutatót tartottunk. A nap folyamán hat madárfaj – vörösbegy, csuszka, közép fakopáncs, szén-, kék és fenyves cinege példányaiban gyönyörködhettek a résztvevők. Mindenki számára felejthetetlen élményt jelent kézben tartott madarakkal találkozni és az arcokat látva ez ma sem volt másképpen. A kisebb gyermekeknek lehetőségük volt egy-egy példányt el is engedni. A gyűrűzés közben pedig mindenki sok érdekes információval gazdagodhatott a madarak vonulásával kapcsolatban.
Körülöttünk folyamatosan szóltak a süvöltök, melyekből azonban ez alkalommal sajnos egyetlen példányt sem sikerült fognunk.
A nap utolsó momentuma, hogy a Dunán teleszkópokkal megnézhettünk egy több téli vízimadárvendéget pl. kis bukót, kerce- és kontyos récét.


Madárgyűrűzőhely a “tiszafásnál” (Fotó: Mecseki Attila)


Kék cinege (Fotó: Mecseki Attila)


Nagy öröm volt látni egy közép fakopáncsot (Fotó: Mecseki Attila)


A vörösbegyről is sok hasznos információt hallhattunk. (Fotó: Mecseki Attila)


A gyűrűzőhely mellett mozgott egy ökörszem (Fotó: Mecseki Attila)