2023.02.17
Budapesti Helyi Csoport

Élőhelykezelési akció a Tétényi-fennsíkon 2023. 02. 11.

Tizenharmadik alkalommal rendeztük meg akciónkat a Tétényi-fennsík értékes élőhelyén. Rendkívül nagy érdeklődés övezte az MME és Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület által szervezett programot, a nap folyamán mintegy 100-an segítették a természetvédelmi feladat elvégzését.

A sok-sok önkéntes mellett képviseltették magukat Főpolgármesteri Hivatal illetékesei, a természetvédelmi kezelési feladatokat ellátó BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT kertészeti divízió és a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai. A szükséges eszközöket, kesztyűket, ágvágó ollókat, szállító ponyvákat az MME biztosította.

Az előzetesen egyeztetett területeken, a tanösvény kamaraerdei ága mentén lévő zónában, ahol már néhány éve dolgozunk, a korábbi hetekben folyt a gyepek felszabadítása, a cserjevágás, és a ligetes területek bővítése a Főkert munkatársai révén. Ugyancsak kitisztítottak egy korábban, még a 2000-es években a Zöld Jövő által kialakított kis tisztást, a tanösvény mentén. A tavaly kitermelt kisebbik hulladék depó helyén helyezkedett el a Fitoland darálógépe, ahova a cserjéket és a többi levágott anyagot hordtuk a nap folyamán. Jelentős anyag mennyiség jött össze, aminek egy részét tudta a ledarálni a gép, és délutánra megtelt a teherautó. Ezúttal zömmel a vékonyabb, fiatalabb cserjék képezték az alapot, és a nagyobb ráhordási távolság miatt is kissé kevesebbet vágtak a Főkert-es kollegák. A levágott anyag nagy részét kihordtuk, de még abból is maradt, további önkénteseket várunk erre a munkára.

Délben madárgyűrűzési bemutató volt, a közelben felállított hálókból jöttek a madarak, szép számban és összetételben.  Jandó Benedek az MME gyűrűzője beszélt a gyűrűzés jelentőségéről, gyakorlatáról, történetéről. Az MME kantinja szolgálta ki az önkénteseket meleg itallal, szendvicsekkel. Köszönjük az önkéntesek részvételét!

Szöveg: Mészáros Péter, Lendvai Csaba

 


A bázis (Fotó: Berényi Zsombor)

 


Szakmai tájékoztató a program elején (Fotó: Bajor Zoltán)

 


Munka közben a ponyvák között (Fotó: Bajor Zoltán)

 


A munka eredménye (Fotó: Bajor Zoltán)

 


A szünetben a madárgyűrűzési bemutatóra gyülekeznek az önkéntesek (Fotó: Bajor Zoltán)

 


A kantin előtti gyülekezés (Fotó: Bajor Zoltán)

 


A jókedvet segítette némi meleg tea (Fotó: Berényi Zsombor)

 

 

 

 


A munka nem állhat meg! (Fotó: Bajor Zoltán)

 

 


A Fitoland segítségével a levágott cserjék ledarálása már a helyszínen megkezdődött (Fotó: Bajor Zoltán)

 

A Tétényi-fennsík élőhelykezelési munkálatait a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.

Life és Natura logó