Budapesti Helyi Csoport

Élőhelykezelés a Tétényi-fennsíkon

-
,

Magyarország

A jelenlegi pandémiahelyzet nem várt hosszúságúra nyúlt, ami továbbra is megnehezíti a találkozásokat, közös programokat. Sajnos nincs ez másként az MME háza táján sem, nagyobb rendezvényeinket továbbra is szüneteltetnünk kell, vagy csak korlátozottan tudjuk megtartani.


Ugyanakkor az átoltottság megnövekedése, valamint a szabadtéren a nagyobb távolság megtartásának lehetősége arra ösztönöz minket, hogy a szabadtéri programjaink egy részét „visszacsempésszük” tagtársaink és külsős érdeklődőink életébe.


A fentiekből kiindulva úgy gondoltuk, hogy a szokásos februári Tétényi-fennsík élőhelykezelési akciónkat sem hagyjuk elúszni, hanem a XXII. kerületi Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közösen idén is megszervezzük.


Amellett, hogy ismét egy kis munkára invitálunk Titeket, egyben lehetőséget szeretnénk adni egy szabadtéri baráti találkozóra, amire úgy véljük mindannyian ki vagyunk éhezve.


A soron következő akciót 2022. február 19-re (szombatra) tervezzük.


Szervezőként mi már reggel 8-ra kiérünk a területre, az esemény pedig a szokásokhoz híven 9-kor kezdődik. Ekkorra várunk Benneteket a csatolt térképen bejelölt „találkozóhelyen”, a Szoborparknál (Memento park). Innen 9:20-kor indulunk, kb. 10 perces sétával érünk majd át a munkaterületre, ahol elsősorban gallyhordás lesz a fő feladatunk (Ezt is jelöltük a térképen). Erre azért van szükség mert az itteni fajgazdag gyepek a korábbi emberi beavatkozások következtében cserjésedni kezdtek, a folyamat pedig a védendő réteket és azok élővilágát közvetlenül veszélyezteti. Természetesen nem haragszunk a bokrokra, azoknak csak egy részét távolítjuk el, hogy az eredeti, mozaikos élőhelyegyüttes ismét kialakulhasson.


A program során madárgyűrűzési bemutatóval is készülünk, amire várhatóan 12 óra után fogunk sort keríteni.


Szerszámokról, védőkesztyűkről stb. a hagyományokhoz híven most is gondoskodni fogunk, tőletek csak a lelkesedést várjuk. J


Amennyiben valaki saját kesztyűvel és kéziszerszámmal (metszőolló, ágvágó olló stb.) készülne, természetesen annak is nagyon örülünk.


Mindenkit sok szeretettel várunk!
Az élőhelykezelés helyszíne (Forrás: Google Earth)