2015.02.12
Budapesti Helyi Csoport

Beszámoló a február 7-én megtartott Tétényi-fennsík élőhelykezelésről

Az MME Budapesti Helyi Csoportja február 7-én ismételten megrendezte a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területen.

A Zöld Jövő már az 1999-es védetté nyilvánítás óta, sőt azt megelőzően is gondját viselte a területnek. A gyepeken hajdan jelenlévő állattartás és katonai jelenlét megszűnése után igen gyorsan terjedésnek indult az egybibés galagonya, a bálványfa, valamint a keskenylevelű ezüstfa. A Zöld Jövő már évek óta foglalkozik a fák és cserjék visszaszorításával, valamint a megfelelő gyep-fásszárú arány visszaalakításával.
Ezt a tevékenységet egészíti ki Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportjának lelkes tagsága immáron negyedik éve, melynek köszönhetően a gyepmegnyitások látványosan felgyorsultak.


Standunk (Fotó: Bajor Zoltán)

A mostani alkalommal a jó időnek köszönhetően 60 önkéntes jelent meg a két szervezet felhívásai nyomán. A szokásos területbemutatás és a munkálatok lényegének magyarázata után mindenki nekilátott a kiadott feladatok elvégzéséhez. A fő tevékenységet az akciónap előtt kb. két héttel megkezdett cserjeirtás során keletkező kivágott faanyag összehordása jelentette. Összesen négy, egymáshoz közel álló, mégis jól körülhatárolható élőhelyfolton dolgoztunk. A nap végére két hatalmas kupacba rendezve hagytuk ott a faanyagot, melynek elszállításáról a Zöld Jövő később fog gondoskodni.


A terület munka közben (Fotó: Bajor Zoltán)

A szórványos cserjefoltokkal tarkított, összesen kb. 5 hektáros összkiterjedésű területrészek a tevékenységünk nyomán lényegesen jobb állapotban fogják várni a tavaszi időszakot, ahol remélhetőleg a területre eredetileg jellemző szárazgyepi növényzet ismét erőre kap. Reményeink szerint ezeken az élőhelyeken számos védett növény-, illetve állatfaj rövid időn belül újból megjelenik, és ismételten birtokba veszik majd elvesztett otthonaikat.
A nap folyamán önkénteseinknek szokásunkhoz híven meleg itallal és étellel kedveskedtünk a nap folyamán, de sajnálatos módon egy negatív esemény beárnyékolta az élőhelykezelést.


A jól megérdemelt pihenő (Fotó: Bajor Zoltán) ...


... és újra melózunk (Fotó: Bajor Zoltán)


A terület a munka után (Fotó: Bajor Zoltán)

A hagyományosan megszervezett madárgyűrűzéshez kihelyezett hálót ismeretlenek megrongálták, a hálót tartó rudakat (stanglikat) elvitték, magát a hálót pedig a galagonyabokrokra dobták. Ez utóbbi a tövises cserjéktől több helyen is kilyukadt, használhatatlanná vált. Hasonló esemény eddig még nem történt rendezvényeinken, és csak remélni tudjuk, hogy a jövőben nem is fog.
A gyűrűzés meghiúsulása ellenére a kezelést sikeresnek értékelte mindkét szervezet, ezért várhatóan az elkövetkezendő években is megszervezzük a Tétényi-fennsík élőhelykezelési akciónkat.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.
A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat két munkatársa is részt vett a lebonyolításban.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

Szöveg: Bajor Zoltán


Ahogy látni szeretnénk az egész fennsíkot (Fotó: Bajor Zoltán)