2015.01.07
Baranya Megyei Csoport

Madárbarát kert lett a Zsolnay-negyed

Az MME Madárbarát kert programjához eddig több mint ötezer magánszemély, oktatási intézmény és munkahely csatlakozott.

A program lehetőséget nyújt minden magánszemély vagy kollektíva számára ahhoz, hogy saját szűkebb lakókörnyezetükben madárvédelmi berendezések kihelyezésével, búvó- és fészkelőhelyek létesítésével segítsék a gyakoribb madárfajok védelmét. Az előírt feltételek teljesítését követően a tulajdonosok elismerő táblát kapnak, amit házuk falára vagy más alkalmas helyre kihelyezve hirdethetik a madárvédelem iránti elkötelezettségüket.

A pécsi Zsolnay-negyed az év folyamán nevezett be a programba, ezzel is hangsúlyozva, hogy a kulturális örökség megóvása mellett fontosnak tartja a természet, ezen belül is a madarak védelmét. A negyed dolgozói igen rövid idő alatt teljesítették a feltételeket. Megfelelő számú odút (nemcsak madaraknak, denevéreknek is) és madáretetőt helyeztek ki, és  több helyen itatók létesítésével bővítették a madarak fürdési és ivási lehetőségeit. A telepített cserjék, bokorsorok pedig búvó-, fészkelő- és táplálkozóhelyként szolgálnak a madarak számára.
Az egyesület részéről az elismerő tábla átadására december 9-én került sor. Egy rövid ünnepség keretében az intézmény vezetője vette át a táblát, majd óvodások cinkegolyókat helyeztek ki a bokrok ágaira, ezzel is segítve a téli madáretetést. Sor került még néhány fészekodú kihelyezésére is. Bízunk abban, hogy a Zsolnay-negyed a jövőben nemcsak a kulturális örökség védelme és bemutatása terén, hanem az odalátogatók természetvédelmi szemléletének formálásában is szerepet játszik. A Madárbarát kert kialakítása kiváló alapot teremtett ehhez.