2017.08.30
Baranya Megyei Csoport

Jó hírek Baranyából!

A címben említett jó híreknek két aktualitása is van. Bizonyítottan elkezdet költeni a szalakóta Baranya megyében, és a vércsék száma is emelkedik.

Egyik legszínpompásabb madarunk, a szalakóta fél évszázaddal ezelőtt még rendszeresen fészkelt Baranyában, elsősorban a megye déli részén. A legelők beszántásával, az idős fák, facsoportok kivágásával azonban fokozatosan megszűntek élő- és fészkelőhelyei. 1988-1999 között a fészkelő madárfajok állományfelmérésére irányuló programunk során (községhatáros ponttérképezés) mindössze 6 településen feltételeztük költését, de néhány év múlva már hírmondó sem akadt belőlük. A tavaszi és őszi vonulás alkalmával itt-ott még felbukkant egy-egy példány, de sokszor évek teltek el, míg újra gyönyörködhettünk bennük. Az idén úgy tűnik, megtört a jég, mert a hónap folyamán két helyen is megfigyeltünk szalakótákat (Harkány, Szederkény), mely alapján költésük biztosra vehető. Terjeszkedésüket a hazai állomány erősödésének jeleként foghatjuk fel, hisz az utóbbi években az alföldi élőhelyeken (Pl. Kiskunság, Hevesi-sík, Csongrád megye) beindított védelmi programoknak köszönhetően nőtt a költő párok száma. Ebben jelentős szerepet játszik a kihelyezett mesterséges fészekodúk mennyisége (kb. 2000 db), mert az állomány nagyobb része már ezekben az odúkban költ. A megyében az ezredforduló után már próbálkoztunk az arra alkalmasnak tartott élőhelyeken a szalakóták megtelepítésével, de a 90 db kihelyezett fészekodú ellenére erőfeszítéseink hiábavalónak bizonyultak. Valószínűleg azért nem voltunk sikeresek, mert akkor az országos állomány még mélyponton volt. A faj terjeszkedésével viszont nőnek az esélyeink, ezért fontolóra vesszük, hogy újabb odúk kihelyezésével segítsük a szalakótákat abban, hogy további baranyai élőhelyeket foglaljanak el.


Szalakóta (Fotó: Horváth Tibor)

A tél folyamán közel 150 új odút helyeztünk ki a vörös vércsék számára, így a költési időszak kezdetén már 450 odú várta fészkelésre a madarakat. A vércsék végül 67 odút foglaltak el, ami 55,8%-os növekedést jelent a tavalyihoz képest. A vércsék költései közül sajnos 20 eredménytelennek bizonyult, de a sikeresen költő párok még így is 215 fiókát reptettek ki. Ezzel a kirepülő fiókák száma a 2006-os kezdetektől számítva 725-re nőtt.
Az odúfoglalási mutatók jól jelzik, hogy jelentős állománynövekedést tudtunk elérni a műfészkek kihelyezésével. A megyében fészkelő vörös vércsék számát már 95-100 párra becsüljük, ami a 10-15 évvel ezelőtti állománynak kb. az ötszöröse. Minden remény megvan arra, hogy a tendencia tovább folytatódik, és a vörös vércse ismét általánosan elterjedt madárfaj lesz Baranyában.