A végtelen látóhatár madarai

Hazánk harmadik legnagyobb pusztája a Borsodi-Mezőség, változatos élőhelyekkel.  Az itt található tájvédelmi körzet 1989-ben alakult, ma már 1800 km2 védett területet foglal magába. Az óriási kiterjedésű puszták és vizes élőhelyek növény- és állatvilágának ritkaságai egyelőre kevéssé ismertek a madármegfigyelők előtt. Több mint 240 madárfajt mutattak ki ezen a területen eddig; szalakóták, vöcskök, gémek, ragadozók, vízi madarak és énekesek kavalkádja vár minket e területen. A mai puszta képe a folyamszabályozás és az itt honos legeltető állattartás, a pásztorkodó ember együttes hatásaként alakult ki. A Tisza-tó és a Bükk hegység közelsége alkalmassá teszi kombinált túrák szervezését is, lehetőséget adva, hogy minél jobban megismerhessük az ország egyik kiemelkedő madármegfigyelő helyét.

Túránk során Mezőkeresztes és Mezőnagymihály települések határán érjük el a Borsodi-Mezőséget. Gelej felé haladva az út mindkét oldalán láthatóvá válnak a lucerna földekre pockozni járó egerészölyvek, kékes rétihéják, és nagy kócsagok. Rendszeresen előfordul a pusztai ölyv is, ha szerencsénk van kerecsensólymot és parlagi sast is megfigyelhetünk!
Téli vendégként maradnak ezeken a területeken a gatyás ölyvek, a fák csúcsán üldögélő és innen zsákmányára lecsapó nagy őrgébicsek és északi énekesmadaraink, mint a sárgacsőrű kenderike, vagy a ritka hósármány.

Utunk folytatásaként Gelej községbe érkezünk. A település érdekessége a Geleji Víztározó, ami a hozzá tartozó ivadéknevelő tavakkal együtt közel 250 hektáros, és a térség legnagyobb vizes élőhelyének számít. Az ősz a lehalászás ideje, mikor a felszínre kerülő tómeder gazdag halállománya nagy számban vonzza a vonulásban lévő vízimadarakat. Ez az időszak kiváló alkalmat biztosít gyakori és ritka fajok megfigyelésére is. Gyakran látható itt kis és nagy godák, fenyérfutó, kőforgató, vékonycsőrű víztaposó, rétisas, cigányréce, kis kárókatona.

A halászati munkák elmúltával, az első komolyabb fagyokkal megérkeznek a több ezres lúd és récecsapatok, melyek között akár ritkább fajokat is találhat a türelmes megfigyelő. A tél beköszöntével a jég beálltáig kitartanak a különféle bukó, és búvármadarak is.
Terepi megfigyeléseinket Mezőcsát mellett folytatjuk, ahol a műútról letérve a puszta élővilágába is betekintést nyerhetünk. Ez az a táj, ahol nagyobb eséllyel láthatjuk a fokozottan védett túzok egy csapatát, lencse végre kaphatjuk a táplálkozó területén a réti- és szirti sast, a kis sólyom egy-egy példányát, sőt néha hósármány csapatokat, és sarkantyús sármányokat is!

A nap végén igény szerint lehetőség kínálkozik, hogy megkóstoljuk a mezőségi ételeket, a közeli hegyek borait.
 


Túraidőpontok 2009-ben:

2009 november 21.

2009 novenber 25.   

2009 december 2.    

2009 december 6.

2009 december 16. 

2009 december 20.    

2009 december 30.


Találkozási pont és idő:

Gelej templom parkolója; 7:00, 8:00, 9:00 (GPS = N 47.82936 E 20.77600)

Részvételi díj:

•    Fél napos túra 19 000 Ft; 1-3 fő részére. Minden további személy 2 200 Ft.
•    MME LandRover használat esetén további 90 Ft/km; max. 4 fő részére.

Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nem tartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. 2 MME LandRoverrel: min. 5 fő, max. 8 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 12 fő.

Általános információk:

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső, esetleg állványos teleszkóp. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a csoport számára.