A téli erdő madarai – harkály és hajnalmadár les

A téli Bükk csendje, a fákon és sziklabérceken felvillanó madárritkaságok egyedülálló lehetőségeket kínálnak a madarászoknak. Sziklabércei és szurdokvölgyei, állatvilágának különlegességei időről-időre megigézik az embert. A változatos és titokzatos táj különleges és ritka madarai közé tartoznak a különböző harkályfajok és a hajnalmadár. Egyes években néhány inváziós madárfajt is megfigyelhetünk. Itt alakult meg hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja, mely 4325 km2 területet foglal magába.

Fél napos túránkat a felsőtárkányi tó körül kezdjük harkályok után kutatva, gyakori erre a nagy- és közép fakopáncs. A téli bokrok és fák termései nem csak csemegét, hanem a túlélés lehetőségét adják a kicsi énekesmadaraknak, ezen a vidéken a meggyvágó és a süvöltő figyelhető meg közülük. A közeli tölgyerdő felé haladva már találkozhatunk kis fakopánccsal, és ha szerencsénk van, ritka hamvas küllővel is!

Utunkat a Vörös-kő-völgyben folytatjuk fekete harkályt és fehérhátú fakopáncsot keresve. Egy kis kerülővel Bél-kő felé vesszük az irányt, melynek környéke az ország egyik legjobb hajnalmadár-megfigyelő helye a téli időszakban. A látványos tollruhájú kis madarat nem könnyű megtalálni a sziklák között, nagyon kitartónak kell lenni! Néha egy-egy vándorsólyom is beköröz fejünk felett, és havasi szürkebegyekre bukkanhatunk a sziklák között. Inváziós években szemünk elé kerülhet csonttollú, keresztcsőrű, vagy akár egy-egy fenyőszajkó is.

Túraidőpontok 2009-ben:

2009. november 17.    

2009. december 1.

2009. december 15.        


Találkozási pont és idő:

Felsőtárkány, Szikla Fogadó parkolója; 9:00 h, (Felsőtárkány, Fő út 313. GPS = N 47.98320 E 20.43622)

Részvételi díj:

•    Fél napos túra 19 000 Ft; 1-3 fő részére. Minden további személy 2 200 Ft.
•    MME LandRover használat esetén további 90 Ft/km; max. 4 fő részére.

Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nem tartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. 2 MME LandRoverrel: min. 5 fő, max. 8 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 12 fő.

Általános információk:

Mivel télen rövidek a nappalok, ezért jól ki kell használnunk az időt, hogy mindent láthassunk. Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső, esetleg állványos teleszkóp. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a csoport számára.