A hegyvidék madarai

A Bükk hazánk egyik legkülönlegesebb tája. Sziklabércei és szurdokvölgyei, állatvilágának különlegességei időről-időre megigézik az embert. Itt alakult meg hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja, mely 4325 km2 területet foglal magába! A változatos és titokzatos táj különleges és ritka madarai közé tartozik a közép fakopáncs, a hamvas küllő, a fekete harkály, a kormosfejű cinege, a keresztcsőrű és a királyka is. A Bükkben tett túrák alkalmával lenyűgöző szépségű helyeket járunk be, ahol ritka madárfajokat figyelünk meg.

Túránk két alternatíva közül választva indulhat, sőt a végén is alakíthatják a vendégek a programot.
Start 1.

Találkozónk után a Bükk kapujában kezdjük barangolásunkat. Túránk első állomása Szőlőskepuszta, mely a Síkfőkút közeli Környezetvédelmi Kutatási Terület mellett terül el. Ezen a vidéken figyelhető meg a Bükk harkályfajainak többsége, ezen belül ritkább fajok is, mint a közép fakopáncs, a hamvas küllő, a fekete harkály.

Start 2.

Tard felé vesszük az irányt és a Bála-völgybe tartunk. A dombtetőről pazar látvány tárul elénk… a legelőn mindig feltűnik a helyi rackanyáj, ami közel 700 juhot számlál. A késő őszi és téli időben a szitáló vagy a fák, bokrok csúcsán tanyázó nagy őrgébicset, és a térségre jellemző nappali ragadozó madarakat figyelhetünk meg. Gyakran téli madárvendégek is színesítik a kínálatot; süvöltők panaszos hangja hallatszik, vagy kerül szemünk elé.

Utunkat Noszvaj felé folytatjuk, ahol a juhhodályt körülölelő rétek felett kora ősszel még békászó sas is előfordul. Alkalmanként lencsevégre kaphatunk egy-egy parlagi- és szirti sast is! Az itt elterülő nyílt mezőgazdasági területek jellegzetes faja a sordély, mely ilyenkor már csapatokba verődik; a hodályokban a téli hideg elől behúzódó kuvikot is megfigyelhetünk.

A nap felénél járva, kedvünk szerint betérhetünk Répáshuta helyi fogadójába.

Utunk következő célpontja a Bükk-fennsík. A kilátás, a szabad és végtelen égbolt alatt a Nagy-mezőben gyönyörködhetünk, és a szabadon legelésző lipicai ménes látványában. Elsétálunk a fennsíki fenyvesekbe, ahol olyan énekesmadár fajokat figyelhetünk meg, mint a kormosfejű cinege, a keresztcsőrű, a királykák (Európa legkisebb madarai); az idősebb bükkösökben pedig harkályfajok élnek, például fekete harkály is. A fennsíkot elhagyva uráli bagollyal is találkozhatunk, ha szerencsések vagyunk.

Finis 1.

Szilvásváradra érkezve a Szalajka-völgyben több lehetőség közül is választhatunk, megtekinthetjük az erdészeti múzeumot, a szabadtéri erdei múzeumot, a Fátyol Vízesést, a pisztráng telepet vagy az Istállós-kői ősember barlangot.
A választott program után bevesszük magunkat a rengetegbe, a Szalajka patak, a völgytalpi égeresek és erdőszegélyek vidékére, ami több énekes madár fajnak ad otthont; vízirigónak, hegyi billegetőnek, cinege- és harkályfajoknak.

A hosszú nap után visszatérünk Szilvásváradra, ahol megkóstolhatjuk a helyi ételspecialitásokat és a hegyvidék borait.

Finis 2.

Ha nagy a zsúfoltság Szilvásváradon, alternatív programként ajánljuk az apátság megtekintését Bélapátfalva évezredes településén. A hely különlegessége, hogy itt sok-sok türelemmel megpillantható a hajnalmadár, ami igazán ritka, igazi kalandnak számít madarász körökben is, ha valaki találkozik vele! Innen a Bélkő felé haladunk tovább, ahol a bányaudvaron havasi szürkebegyeket figyelhetünk meg. A Bélkő sajnos zömmel elbányászott, de még így is impozáns. A sziklafalak, meredélyek tetején bajszos sármány, vándorsólyom él, szerencsés esetben még uhuval is találkozhatunk. A hegyről lefelé haladva az utat szegélyező bükkösökben és melegkedvelő tölgyesekben tűnhet fel a hamvas küllő és a fekete harkály.
Napunkat egy környékbeli étteremben (Bélapátfalva, Szarvaskő, Eger) finom vacsorával zárhatjuk.


Túraidőpontok 2009-ben:

2009 november 18.    

2009 november 29    

2009 december 13.

2009 december 18.    

2009 december 28.

   
Találkozási pont és idő:

Tardi Teleház parkolója: 8:00 h, (GPS = N 47.87553 E 20.60339)

Részvételi díj:

•    Egész napos túra 1-3 fő részére, 36 000 Ft; minden további személy 4 000 Ft.
•    MME LandRover használat esetén további 90 Ft/km; max. 4 fő részére.

Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nem tartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. 2 MME LandRoverrel: min. 5 fő, max. 8 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 12 fő.

Általános információk:

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső, esetleg állványos teleszkóp. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a csoport számára.